Ljetne vrućine često su nepodnošljive, a smanjiti temperaturu za nekoliko stupnjeva u domu možemo ako držimo zatvorene prozore i spuštene rolete, ne koristimo pećnicu, gasimo svjetla…

To možemo učiniti već danas, a dugoročno razmislimo o boljoj izolaciji, sadnji drveća…

1. Zatvorite prozore

Prozore držite zatvorene, imate li rolete ili neko drugo sjenilo, spustite ih tako da samo kroz rešetke dolazi svjetlo. Prozračujte rano ujutro i noću.

2. Koristite ventilator

Premda nije riječ o prirodnoj metodi, ventilatori su ekonomični, jer troše puno manje struje od klima-uređaja. Najbolji učinak daje ako je instaliran na strop. Ako posjedujete stolni ventilator, usmjerite ga da hladi u željenom smjeru.

3. Jedite svježe sezonske namirnice

dinja ljetna vrućina

One su prirodni ventilator našeg tijela. Preporučene namirnice su, u ovom slučaju, lubenica, dinja, hladne juhe… Što manje koristite pećnicu, glačajte samo nužno i to navečer.

4. Ugasite svjetla

Štedne žarulje ne proizvode toplinu, ali ako imate još uvijek one sa žarnom niti, ugasite svjetlo kad vam ne treba. One transformiraju 75 posto energije u toplinu!

5 . Hladna voda

Tuširajte se mladom ili hladnom (ne ledenom) vodom.

6. Toplinska izolacija

Dobar sustav toplinske izolacije, osobito na krovu, sprečava rasipanje topline u zimskim danima, a ljeti pomaže da toplina ulazi u dom.

7. Sadite stabla

Kod planiranja okućnice stabla je pametno saditi u smjeru sunca. Ljeti će pružiti hladovinu, a dobro je i znati kako stabla apsorbiraju dio topline pa je zrak oko njih hladniji.

8. Stvorite sjenu

Balcony with awning opened and beautiful flowers – covered by sun-shield on a warm summer dayČak i ako niste na balkonu ili terasi, otvorite suncobran ili spustite tendu jer i tako se za nekoliko stupnjeva može smanjiti temperatura u domu.

9. Perite podove

Voda isparava i hladi prostor.

10. Napravite propuh

Najstariji način hlađenja i uvijek učinkovit način hlađenja prostora.