Nisu zidovi i namještaj jedini koji se mogu uprljati uslijed čestog korištenja. Drveni podovi na stalnom su udaru od strane tvrdih čizama, visokih potpetica i neprofesionalne selidbe namještaja.

Obzirom na činjenicu da su drveni podovi veliki plus u stanu, te da njihova izmjena iziskuje premještanje svih stvari iz prostorije, donosimo vam par savjeta kako da se taj veliki logistički (i financijski) trošak izbjegne što je kasnije moguće.

PASTA, VOSAK ILI ELEKTRIČNA BLANJALICA?

Sitna oštećenja su najčešća. Bezbroj tuluma u stanu ostavlja trag na vašem podu, ali je rješenje za ta mala oštećenja razmjerno jednostavno; pasta za popravke. Prije svega popišite oštećenja na cijeloj površini i nađite nijansu što sličniju ili malo tamniju od one koju imate. Isto pravilo za tzv. kitanje podnih površina vrijedi i za drvene parkete i za laminate, ali se proizvodi koje trebate nabaviti razlikuju. Posebni setovi u svim specijaliziranim prodavaonicama građevinskim materijalom uglavnom se sastoje od paste ili voska i spatule, a za još dugotrajniji efekt, možete nabaviti i električni uređaj za topljenje voska. Kad se pasta stvrdne, prebrusite je s finim brusnim papirom što višeg broja.

Dodatni savjet: zatvorite oči i prstima prelazite preko premaza te brusite dok god pod prstima možete osjetiti mjesto premaza. Ako imate i uređaj za fiksiranje, prijeđite s njim preko mjesta i fiksirajte pastu na mjestu. Za završni sjaj premažite s voskom za drvene podove. Premazu uglavnom treba 7-10 dana da se u potpunosti osuši, pa preporučamo da ga do tada poštedite direktnog opterećenja. Veća oštećenja ipak zahtijevaju profesionalnu pomoć. Majstor vam može s posebnom pastom u slojevima popuniti sve rupe i oštećenja, te kasnije s tzv. blanjalicom izbrusiti pod do savršenstva.

KUĆNI TRIKOVI

Ako pri ruci nemate specijalizirani alat, za izvanredne situacije preporučamo par kućnih trikova.

Skuhajte šalicu crnog čaja i pamučnom krpicom umočenom u čaj prebrišite oštećena mjesta. Rupe i oštećenja neće biti popunjena, ali vam nenadani gosti nikad neće saznati da ste netom prije dolaska selili frižider ili vitrinu. Osim crnog čaja, gusta pasta od instant kave također može pomoći tamnijem parketu.

ciscenje parketa

Mrlje uzrokovane toplinom i vodom koje nisu prodrle duboko u drvo mogu se ukloniti metalnim laštilom i mekom krpom. Sive mrlje koje se ponekad pojavljuju na visokopoliranom namještaju mogu se tretirati otopinom jedne žlice octa u litri tople vode. Prebrišite natopljenom mekom krpom, posušite čistom krpom i ispolirajte. Orasi nisu nutritivni samo ljudima; njihova unutrašnjost može popuniti i maskirati manje ogrebotine poput one od psećih noktiju.

Koji god način izabrali, oboružajte se strpljenjem i činjenicom da su mnoge nesavršenosti u vašem domu, pa tako i na parketu, odraz da netko tamo živi i uživa.

Kako očistiti drveni namještaj prirodnim sredstvima?