Popravak vrata i podešavanje vrata možete najčešće obaviti sami bez potrebe za majstorom. Kao jedna od najčešće korištenih konstrukcija u bilo kojoj kući i ne čudi da se vrata s vremena na vrijeme pokvare, izmijene oblik ili objese. Za popravak vrata, prvi korak je da identificirate vrstu oštećenja. Donosimo vam glavne vrste oštećenja na vratima i načine kako ih popraviti.

Podešavanje vrata – Što kada vrata stružu po podlozi

Ako su se vrata “objesila” i stružu po podlozi ili zapinju za dovratnik (štok), potrebno napraviti podešavanje vrata. Do ovog problema dolazi jer su se pante olabavile. U tom slučaju, popravak vrata je prilično jednostavan – između okova vrata i šarki okvira ubacite jednu ili nekoliko metalnih podloški i time podignite vrata. U težim slučajevima, morat ćete izmjeniti dotrajale spojnice (pante). Kod novijih tipova vrata šarka je u samom dovratniku (štoku) i otpušta se imbus ključem kroz jednu rupu u štoku, koja je obično zatvorena plastičnim čepom. Uvrtanjem/odvrtanjem donjeg dijela šarke u štoku vratno krilo približavamo okviru kako bi vrata bolje „dihtala“.

[VEZANO] 4 najčešća problema s bravom koja ne smijete ignorirati

Popravak vrata – posljedice vlage ili poplave

Popravak vrata izrađenih od furnira, iverice, drveta ili MDF-a može u nekim slučajevima biti potreban i zbog povećane vlage u sobi ili pak kao posljedica poplave. Uslijed vlage vrata se mogu iskriviti ili čak toliko pomaknuti iz okvira da ih više ne možete zatvoriti. Ako vrata grebu po podu jer su se zbog vlage ili poplave proširila, možete lako riješiti problem. Vrata se skinu iz okvira, a donji dio vrata izbrusi ili ispili kako bi se ponovno omogućilo nesmetano otvaranje i spriječili daljnje oštećenje vrata i poda.

[VEZANO] Odaberite idealna sobna vrata s ovih 7 važnih savjeta!

Popravak mehaničkih oštećenja na vratima

Ako popravljate vidljivu rupu na vratima, opskrbite se unaprijed s brusnim papirom granulacije do 200, odgovarajućim kitom za punjenje i završnom bojom. Površinu od MDF-a očistite brusnim papirom na području oštećenja. Potrebno je od masnoća očistiti ne samo mjesto gdje je oštećenje, već i prostor oko njega. Nakon toga, ravnom lopaticom (špahtlom) se nanosi kit u tankim slojevima i ostavi da se osuši prema uputstvima na proizvodu. Čim se materijal za punjenje osuši, vrata se opet bruse brusnim papirom, a proces kitanja ponavlja se sve dok nije u razini ostatka površine. Brušenje se radi sve finijim papirom, sve dok prstima ne možete osjetiti zadovoljavajuću finoću površine. Nakon toga, kreće standardno bojanje – prvo se nanosi temeljni premaz na vrata, a nakon što se osuši, emajl.

popravak vrata

Podešavanje kvake

Jedan od najčešćih kvarova na vratima je labava kvaka. Zbog učestalih otvaranja i zatvaranja vrata dogodi se postupno odvijanje vijka koji drži kvaku. Ovaj neugodni kvar lako se riješi – zategnite s imbus ključem vijak do željenog stupnja i kvaka će ponovno biti kao nova.