Dok se sunčani dani približavaju, mnogi od nas žele provesti više vremena na svojim vanjskim terasama. Međutim, nakon dužeg vremena izloženosti vanjskim uvjetima, jastučići na vašim terasama mogu postati prljavi i izgubiti svoj šarm. Pranje jastuka za terasu nije teško kao što se može činiti na prvi pogled. Slijedite ove jednostavne korake i vaši jastučići će izgledati svježe i kao novi.

  1. Uklonite prašinu i mrvice

Prije nego što započnete s dubinskim čišćenjem jastučića, važno je ukloniti suvišnu prašinu i mrvice s njihove površine. Možete to učiniti pomoću usisavača s priključkom za tapeciranje ili jednostavno protresite jastučiće kako biste uklonili veće čestice. Ovaj korak pomaže u pripremi jastučića za daljnje čišćenje.

  1. Provjerite oznake za pranje

Prije nego što nastavite s pranjem jastučića, provjerite naljepnice ili oznake za pranje koje su možda pričvršćene za njih. Ove oznake pružaju upute o najboljim načinima pranja i održavanja materijala od kojih su jastučići napravljeni. Obratite pažnju na preporučene temperature pranja i upute o sušenju kako biste izbjegli oštećenje tkanine.

  1. Ručno pranje jastuka

Ako su jastučići manji i mogu se ručno oprati, to je najbolja opcija za održavanje njihove kvalitete. Napunite umivaonik ili lavor toplom vodom i dodajte blagi deterdžent namijenjen za osjetljive tkanine. Pažljivo operite jastučiće koristeći meku četku ili spužvu. Obratite posebnu pažnju na mrlje ili tvrdokorne prljavštine i nježno ih uklonite. Nakon pranja, temeljito isperite jastučiće čistom vodom i nježno ih iscijedite kako biste uklonili višak vlage.

  1. Pranje jastuka u perilici rublja

Ako su jastučići veliki i mogu se sigurno prati u perilici rublja, to je jednostavan način za temeljito čišćenje. Prije nego što ih stavite u perilicu, provjerite je li materijal otporan na pranje u stroju i slijedite upute o temperaturi pranja i sušenju. Preporučuje se korištenje blagog deterdženta i postavljanje perilice na nježni ciklus. Nakon pranja, jastučiće ostavite da se potpuno osuše prije nego što ih vratite na terasu.

  1. Sušenje i ponovno postavljanje

Kada su jastučići temeljito oprani i osušeni, vrijeme je da ih vratite na terasu. Provjerite jesu li potpuno suhi prije nego što ih postavite na namještaj kako biste spriječili razvoj plijesni i neugodnih mirisa. Ako primijetite da su jastučići izgubili svoj oblik tijekom pranja, nježno ih izravnajte i protresite da povrate svoj prijašnji izgled.

pranje jastuka

Održavanje čistoće jastučića za vanjske terase važno je za dugotrajnost i estetiku vašeg vanjskog prostora. Redovito čišćenje i njega osigurat će da vaši jastučići izgledaju svježe i ugodno te će vam pružiti ugodno iskustvo opuštanja na terasi.