Prebacivanje režija prilikom selidbe je uglavnom šlag na tortu nakon pakiranja, eventualnih radova i selidbe, a sve zajedno može uzeti puno vremena i živaca. Donosimo provjerene savjete kako najefikasnije prebaciti režije.

Kako najbrže prebaciti režije na svoje ime

Svijet digitalne revolucije i tehnološkog napretka donio je sa sobom brojne olakšice, a jedna od njih svakako je pojednostavljenje administrativnih postupaka. Suvremeni način prebacivanja režija ne samo da pojednostavljuje proces, već i omogućuje zadržavanje pisanih dokaza za buduće reference. Osim što nema potrebe za fizičkim dolaskom na lokaciju pružatelja usluga, sve se obavlja putem e-maila, čime se osigurava preciznost i pouzdanost u procesu izmjene vlasničkih podataka.No, kao i u svakom administrativnom postupku, i ovdje postoje koraci koje je važno slijediti. Priprema kopija ključnih dokumenata, kao što su kupoprodajni ugovor i primopredajni zapisnik, osnova je cijelog procesa. Isto tako, dokumentacija koja dokazuje vlasništvo ili nasljeđivanje mora biti pri ruci kako bi postupak protekao glatko.

Neki pružatelji usluga mogu zahtijevati dodatne kopije osobnih dokumenata radi identifikacije, ali s prethodno pripremljenim obrascima i jasnim uputama, proces se može ubrzati i olakšati.
Unatoč svemu, postupak prebacivanja režija nije uvijek jednostavan. Ako je nekretnina u suvlasništvu više osoba, dobivanje suglasnosti svih sudionika može se ispostaviti kao dodatna prepreka. I dok se većina promjena obavi u razmjerno kratkom vremenskom roku, situacije poput ove mogu se odužiti.

Pripazite na rokove za prebacivanje režija jer ako ste prodali svoj stan onda je zakonski rok za prebacivanje režija na novog vlasnika 15 dana od kupoprodaje.
U nastavku pročitajte savjete za prebacivanje pojedinih režijskih troškova.

Struja i prebacivanje režija

Ako mijenjate vlasništvo nad nekretninom ili je dajete u najam/zakup, trebate podnijeti svom odabranom opskrbljivaču zahtjev za prijepis obračunskog mjernog mjesta (OMM) na novog korisnika. HEP ima online brzu i jednostavnu predaju zahtjeva putem internetskog portala, a ako preferirate tradicionalni način predaje zahtjeva, sve potrebne dokumente pošaljite poštom na adresu HEP Opskrbe, Ulica grada Vukovara 37,10000 Zagreb.

Potrebno je navesti razlog prijenosa vlasništva (kupoprodaja, najam…) i dostaviti dokumente na kojima se temelji ta promjena vlasništva npr. kupoprodajni ugovor, dostaviti kontakt podatke za bivšeg i novog vlasnika ili korisnika (OIB, naziv poduzeća ili ime i prezime fizičke osobe, adresa, kontakt broj telefona i/ili e-mail adresa), dostaviti podatak o tarifnom modelu i kategoriji potrošnje na obračunskom mjernom mjestu, te ispuniti zahtjev za sklapanje novog ugovora.
Sve detalje možete pronaći na njihovoj web stranici.

Grijanje

Ako stan koristi usluge HEP Toplinarstva onda njima trebate na email adresu [email protected] poslati obrazac Zahtjev za promjenom krajnjeg kupca toplinske energije, Kupoprodajni ugovor i Primopredajni zapisnik te obostranu presliku osobne iskaznice. Detaljnije možete pronaći na ovoj stranici.

Ako se pak grijete na plin, promjene vlasništva javljate u Plinaru i na [email protected] te im pošaljete obrazac Zahtjev za promjenom matičnih podataka na računu, a od ostale dokumentacije naravno Kupoprodajni ugovor, Primopredajni zapisnik i obostranu presliku osobne. Zahtjev možete ispuniti online.

Vrijeme potrebno za ažuriranje podataka je oko 15 dana. Naravno, to možete obaviti i osobno na šalteru Gradske plinare Zagreb-Opskrba d.o.o., Radnička cesta 1 od 7:30-14:30 sati. Detaljnije možete pronaći na njihovoj web stranici.

prebacivanje rezija

Komunalne usluge

Promjenu obveznika možete zatražiti, uz dostavljenu dokumentaciju o vlasništvu ili najmu objekta (vlasnički list, rješenje o nasljeđivanju, kupoprodajni ugovor, ugovor o najmu itd.) te uz predaju obrasca Zahtjev za promjenom korisnika (Obrazac). Potrebnu dokumentaciju možete dostaviti osobno na šalteru: Info centar GSKG-a, Savska cesta 1, Zagreb, poštom na adresu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., Savska cesta 1, Zagreb ili mailom na [email protected]. Vrijeme potrebno za promjenu je desetak dana. Detalje možete pronaći na njihovoj web stranici.

Voda

Svaki grad, ali i neke općine, imaju vlastitu tvrtku koja kućanstva opskrbljuje vodom. Ako ste u Zagrebu, promjenu korisnika možete napraviti odlaskom u Vodoopskrbu na adresi Folnegovićeva 1 ili još brže i jednostavnije slanjem ovog zahtjeva s traženom dokumentacijom (zadnji račun od prethodnog vlasnika nekretnine, podaci i bivšem i novom vlasniku te kupoprodajni ugovor itd.) na mail adresu [email protected]. Sve detalje možete pronaći na ovoj stranici.

Zagrebački holding

Zagrebački holding odnedavno za svoje usluge nudi (voda, plin, komunalne usluge i čistoća) da na jednom mjestu napravite promjenu vlasništva za sve te usluge. Potrebno je ispuniti obrazac „7-H Zahtjev za promjenu naziva obveznika potrošača Holding“ (za popunjavanje je potreban zadnji račun od prethodnog vlasnika nekretnine) te relevantna dokumentacija o tome tko je bio prošli vlasnik nekretnine, sadašnji vlasnik nekretnine i podatak o opisu nekretnine (kupoprodajni ugovor, tabularna izjava, primopredajni zapisnik, rješenje o nasljeđivanju, darovni ugovor i sl.). E-mail adresa za slanje dokumentacije [email protected] ili osobno u poslovnici Holding centra u Ulici grada Vukovara 41 ili Pokretnom uredu (raspored dolazaka na lokacije možete naći na poleđini jedinstvene uplatnice ili web stranici Zagrebačkog holdinga www.zgh.hr). Vrijeme za promjenu je desetak dana. Navedeni obrazac 7-H možete pronaći na ovom linku.

HRT pretplata

Iako mnogi misle da je ovo pretplata za gledanje programa HRT, prema zakonu o HRT-u svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski uređaj na području RH, a koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Obrazac za promjenu korisnika možete ovdje pronaći ovdje.
Dakle, ni u kojem slučaju nemojte gubiti vrijeme na šalterima svih javnih ustanova već se dobro informirajte na web stranicama nadležnih institucija te samo skenirane dokumente šaljite na tražene e-mail adrese ili popunite online zahtjeve te ćete vrlo brzo i bez stresa najduže u roku mjesec dana sve režije prebaciti na svoje ime.