Opraštanje od ljetne oaze odmora ispunjava nas sentimentalnošću, ali je važno i da propisno osigurate i pripremite svoju kuću za hladnije dane i dugotrajno izbivanje. Ako počnete u rujnu, polako ali sigurno ćete do zime završiti sve željene poslove. Donosimo vam 5 točaka kojima pretkraj sezone treba obratiti posebnu pažnju.

Okućnica i garaža

priprema vikendice za zimu

Pospremite garažu. Provjerite ima li vani lako popravljivih oštećenja. Vrtni namještaj, tende i sve ostalo što se može oštetiti dugotrajnim boravkom vani, sklonite pod ključ. Provjerite „dihtaju“ li prozori i vrata, pa spriječite ulazak hladnoće u kuću gumenim trakama na okvirima. Pročistite dimnjak i osigurajte prohodnost žlijebova. Vanjske biljke prekrijte jutom ili drugim toplinskim izolatorom i omogućite im da prežive zimu. Zapišite sve aktivnosti koje ste napravili, to će vam uvelike pomoći kad ćete tjedan, dva prije proljeća razmišljati o ponovnom otvaranju sezone.

Madraci, posteljina i ostali tekstil

madraci posteljina

Bez redovnog čišćenja, u kući se skuplja prašina. Prekrijte sav namještaj i krevete plahtama, a ako možete, vakumirajte deke, a madrace dignite u horizontalni položaj da se provjetre. U vaš se dom od hladnoće čest zna skloniti pokoji poljski miš ili puh, i učiniti veliku štetu. Postavite mišolovke i zaštite protiv moljaca na frekventna mjesta u stanu i ormaru. Operite zastore, a krpe i stolnjake spremite u ladicu.

Voda i struja

voda i struja

Nađite glavni priključak vode na vašu kuću i zatvorite ga. Ako je vaša vikendica u području sklonom temperaturama ispod nule, ostatak vode pustite iz cijevi, a sve pipe ostavite otvorenima. U problematične cijevi možete staviti i antifriz, a iz radijatora ispustiti vodu. Tako ćete spriječiti pucanje cijevi uslijed zimskog smrzavanja, ali i osigurati se od potencijalnih iznenadnih kvarova i curenja. Oko kuće pregledajte glavne strujne vodove. Ako se neka grana opasno približila žicama, zovite električara ili nadležne službe. Aparate isključite iz struje.

Kuhinjski i električni aparati

kuhinja el aparati

Uklonite svu lako pokvarljivu hranu, isključite hladnjak i zamrzivač iz struje, “otopite” ih i operite dezinfekcijskim sredstvom. Da vam se ne razviju gljivice i plijesan, slobodno ostavite otvorena vrata kad odlazite. Perilice rublja i suđa posljednji put operite kratkim programom „na prazno“ tako da dodate malo sode bikarbone i običnog octa, a onda ih isključite iz struje.

Sigurnost i susjedi

susjedi

Dobar odnos sa susjedom zlata vrijedi. Obavijestite ga o svojem odlasku i izbivanju, te ostavite kontakt. Ako ste u mogućnosti, uložite u alarmni ili rasvjetni sustav. Neka se svjetla svake večeri pale u nasumičnom redoslijedu, a alarm javlja ako dođe do provale. Ako imate susjeda od povjerenja, neka periodično obiđe stan, upali svjetla, provjetri prozore, zalije biljke, pokupi svu poštu ispred vrata – ukratko, da ostavi trag da netko tu boravi. Njegujte dobrosusjedske odnose – od velike su važnosti za vaš mir i sigurnost vaše imovine.