Pumpa za centralno grijanje je mali mehanički alat instaliran na vašem centralnom sustavu grijanja koji vam omogućuje učinkovito pumpanje vruće vode oko vašeg doma! Ukoliko vaša pumpa ne radi s maksimalnom učinkovitošću, proizvodi čudne zvukove, ne zagrijava vodu ili nema dovoljno energije, saznajte kako ju popraviti!

Koje su prednosti pumpe za grijanje?

Toplina potrebna u nekoj zgradi ili kući varira tokom dana radi promjene vanjske temperature, sunčevog zračenja te topline dobivene od ljudi, električnih uređaja i slično.
Pumpe za grijanje napravljene su da rade dugi niz godina. Pumpa ne može naštetiti niti jednom elementu centralnog sustava, osim samoj sebi ako radi na prazno odnosno ako kroz nju ne protječe voda.

Prednost elektroničkih pumpi je ušteda energije. Kada temperatura prostorije postigne željenu temperaturu, termostatski radijatorski ventili počinju prigušivati protok vode kroz radijatore čime raste brzina vode u mreži, a s njima i otpori mreže. Elektronička regulacija pumpe detektira porast otpora te smanjuje dobavu, pri čemu se štedi energija.

Najčešći problem su starost i istrošenost pumpe i tada je zamjena pumpe jedino smisleno rješenje. Pumpe za centralno grijanje mogu trajati između 15 i 30 godina, a taj se vijek može smanjiti ukoliko pumpa radi s vodom punom kamenca. Ako grijanje servisirate jednom godišnje, to se može izbjeći.

U nastavku vam donosimo uobičajene probleme s pumpama za centralno grijanje i što možete poduzeti kako biste ih popravili.

Održavanje sustava centralnog grijanja

10 najčešćih problema s pumpom za centralno grijanje

1. Pumpa zuji ili proizvodi čudne zvukove

Ako pumpa za centralno grijanje zuji, provjerite da li je ispravno pričvršćena. Možda je samo problem s vijcima koje treba čvršće zategnuti.

Ako vam se zvuk koji dolazi iz crpke ne čini normalnim i uobičajenim, možda ima zraka u pumpi, a ako se zrak poveća u pumpi ona neće ispravno raditi. Mnoge pumpe za grijanje imaju vijak za odzračivanje koji se može upotrijebiti za uklanjanje zraka.

Ukoliko napravite odzračivanje pumpe za centralno grijanje, vaša pumpa će ponovno raditi bez zamjene unutarnjih dijelova. Prilikom otvaranja pumpe imajte na umu da je ona puna vode, pa polako otvorite vijak jer će vjerojatno manja količina vode izaći iz pumpe kad se cijeli zrak ispuhne van.

2. Pumpa ne zagrijava sve radijatore

Jedan od problema sa zagrijavanjem može biti nizak pritisak sustava. Potrebno je nadopuniti sustav i odzračiti sve radijatore. Ukoliko je pritisak dobar, a pojedini radijatori svejedno ne griju, potrebno je svakog pojedinačno odzračiti. Problem može biti i ako je crpka stara pa nema snagu koju je prije koristila da bi vodu mogla pumpati oko sustava.

3. Kućište pumpe je vruće

Pumpe bi trebale biti tople. Ukoliko je kućište vruće, možda je vrijeme za zamjenu. Kućište crpke smije biti toplo, ali ako ne možete staviti ruku na nju, onda postoji problem. Vruća pumpa je znak da na njoj može biti ozbiljnih oštećenja i da ju trebate zamijeniti!

4. Pumpa radi puno buke ili ne stvara nikakvu buku

Ukoliko pumpa radi puno buke, postoji velika šanse da je nešto unutar nje pokvareno. Nažalost, u tom slučaju morat ćete ju zamijeniti. Ukoliko pumpa ne stvara nikakvu buku, možda je isključena ili je osigurač u blizini crpke pregorio. Kao i kod svih strojeva, trebali biste očekivati malu količinu vibracije i buke. Ako vaša crpka ne stvara buku, a centralno grijanje ravnomjerno ne raspodjeljuje toplinu oko vašeg doma, možda je rotor zaglavljen. Otvorite crpku i temeljito je očistite.

5. Pumpa nema energije

Ako crpka nema energije ili ako ju ne možete pokrenuti, vjerojatno postoji problem s ožičenjima. U nekim slučajevima, mala propuštanja i curenja mogu uništiti ožičenje na crpki.
Kao i ostali uređaji, crpke imaju osigurače. Provjerite da osigurač nije izgorio i provjerite da nema curenja, zatim provjerite ožičenje na crpki. Ako je vaša pumpa stara i korodirana, morate ju zamijeniti.

5 najčešćih problema s radijatorima

6. Kotao zagrijava toplu vodu, ali ne i centralno grijanje (ili obrnuto)

Pumpa radi, ali ne pumpa vodu oko sustava? Ako pumpa za grijanje radi, trebala bi lagano vibrirati. Najvjerojatniji uzrok ovog problema je taj da su osovina ili propeler na pumpi zaglavljeni.
U nekim slučajevima, pogotovo kad je motor izuzetno vruć, problem je u motoru pumpe. Pumpa će biti zagrijana, ali ne bi trebala biti vruća na dodir. Ako se grijanje ne koristi neko vrijeme, to će biti uobičajeni problem. Probajte nježno lupiti pumpu – to može biti učinkovitije nego što mislite jer može osloboditi ventil za prianjanje!

7. Pumpa je začepljena od prljavštine

Kako sustav centralnog grijanja stari, prljavština i metalne čestice od radijatora i cjevovoda se razgrađuju i počinju teći kroz glavne komponente kao što je pumpa. Tada se sustav zagrijava polako ili se uopće ne zagrijava, a prljavština se nakuplja u kotlu i uzrokuje propadanje. Srećom, začepljenje pumpe je lako popraviti, dovoljno je samo malo ju očistiti. Dobra preventivna mjera je postaviti filtar magnetskog sustava, uhvatit će mnogo krhotina i pomoći u sprječavanju budućih problema s pumpom za grijanje. Ukoliko ne očistite pumpu mogu se stvoriti problemi u radu pumpe te smanjiti njen vijek trajanja.

8. Neispravna instalacija pumpe

Ako sustav nikad nije radio ispravno, možda je pumpa nepravilno instalirana i postavljena. Zapamtite, sustav mora biti ispran prije nego što se pumpa može ukloniti i okrenuti!

Problemi s radom pumpe za centralno grijanje

9. Postavke za brzinu pumpe su netočne

Koja je idealna brzina pumpe za centralno grijanje? Obično je broj 1 najsporiji protok, a broj 3 najviši protok. Novije pumpe imaju postavke brzine i protoka te ih je lako prilagoditi s prekidačem. Ako je pumpa postavljena na broj 1 ili 2, možda je brzina protoka preniska. Ukoliko niste sigurni na koju brzinu uključiti pumpu za centralno grijanje, najbolje da se konzultirate sa stručnjakom.

10. Pumpa se neće isključiti ili se stalno uključuje i isključuje

Većina problema s pumpom odnosi se na pumpe koje ne rade. Međutim, u rijetkim slučajevima postoji problem s pumpom koja neprestano radi i neće se isključiti. Ukoliko se crpka stalno uključuje i isključuje, provjerite ispravnost sobnog termostata. Ponekad brojčanik može biti u kvaru uzrokujući da se crpka neprestano pokreće. Ako ste provjerili termostat i ako je on u punom radnom stanju, onda vjerojatno vaša crpka ne radi ispravno. Obratite se prodavatelju crpke jer vjerojatno imate besplatnu zamjenu pod jamstvom.

Prije ikakvog popravka učinite ovo:

1. Isključite sustav centralnog grijanja prije ikakvih popravaka pumpe za centralno grijanje
2. Isključite pumpu iz struje prije provođenja ikakvih električnih provjera ili popravaka
3. Isključite pumpu iz struje prije uklanjanja poklopaca ili umetanja bilo čega u pumpu
4. Uvijek budite spremni da će voda malo prskati, pa pripremite lavor, tepih ili krpu
5. Pročitajte osnovne upute prije nego što krenete popravljati pumpu

Zaključak

U nekim okolnostima gore navedeni popravci možda neće uspjeti riješiti vaš problem. Unutarnja korozija je uobičajena kod centralnih pumpi za grijanje, a u tom ćete slučaju morati zamijeniti vašu pumpu. Savjetujemo vam da pozovete kvalificiranog stručnjaka za centralno grijanje prije same zamjene bilo koje opreme kako biste bili sigurni da vašu pumpu ne treba zamijeniti.

Kako očistiti radijator – svi savjeti na jednom mjestu!