1. Tepisi i prostirke

proljetno čišćenje stana

Brža varijanta: Oko 10 do 15 minuta za tepih preko cijele sobe i po 6 do 10 minuta za svaku mrlju posebno
Treba vam: usisavač, pamučne krpe, sredstva za uklanjanje mrlja, sušilo za kosu.
Postupak: Odredite koja područja tepiha zahtijevaju ribanje (na primjer oko ulaza, ispod stola za kojim se jede, ili u prostoriji u kojoj se djeca igraju). Prođite tepih usisavačem, s tim da se na tim područjima zadržite u usisavanju barem 30 sekundi, pa podignite uglove i isisajte sag s donje strane. Umočite krpu u deterdžent za čišćenje tepiha i istrljajte mrlje. Neka odstoji pet minuta, pa osušite to mjesto čistom suhom krpom, trljajući od rubova mrlje prema centru. Upalite sušilo za kosu na najvišu temperaturu i posušite ta mjesta, pa otvorite prozor da se osuši do kraja. Isti postupak primijenite kod čišćenja prostirki.

Duža varijanta za pamuk i sintetiku: dio jutra odvojite za razvući tepih preko cijele sobe i vrijeme potrebno za sušenje, s tim da za svaku mrlju trebate još oko pola sata i dodatno vrijeme za sušenje
Treba vam: pomoć da pomaknete namještaj, usisavač, tvrtka koja se bavi čišćenjem tepiha i tapeciranog namještaja, ili parni čistač s kojim možete očistiti tepihe i tapecirani namještaj, ali i zavjese, metla ili klofer te Mop četka.
Postupak: Pomaknite sav namještaj, najbolje u drugu prostoriju. Isisajte temeljito tepihe i upotrijebite parni čistač u skladu s uputama. Vodite računa da pretjerano ne smočite tepih. Otvorite prozore i ostavite ga da se suši barem osam sati prije nego vratite namještaj, kako se tepih ne bi oštetio na mjestima na kojima stoji namještaj te ne bi ostale mrlje od hrđe na tepihu koje mogu napraviti metalni dijelovi namještaja kojeg ste stavili na mokrom.
Manji tepisi i prostirke: Izvucite ih van i neka vam partner pomogne da ih dobro istresete, a zatim prebacite preko ograde i “izlupajte” s metlom ili kloferom. Perive prostirke ubacite u mašinu za pranje, ostale isisajte, ali s obje strane. Mopom prebrišite pod. Iskoristite onaj koji ima vuneni nastavak pa sadrži i prirodni lanolin koji će dati sjaj drvenoj površini. Prostirke koje ne perete u perilici operite na ogradi i ostavite ih da se osuše, opet barem osam sati.

Duža varijanta za vunu i svilu: dio jutra odvojite za velike tepihe, plus vrijeme sušenja, za male tepihe oko sat i pol plus vrijeme sušenja
Treba vam: usisavač, boca sa raspršivačem koju ćete napuniti s omjerom alkoholnog octa I vode u omjeru jedan prema četiri, stari ručnik, puno puta pran, tako da ne pušta vlakna, metla i – pomoć.
Ove prostirke “vole” ocat. Prvo ih isisajte pa onda pošpricajte octom. Sušite ručnikom, koji ćete pritiskati nogama. Ponovite to pomalo na cijelom tepihu i otvorite prozore da se osuši.
Manji tepisi i prostirke: Izvucite ih van i neka vam partner pomogne da ih dobro istresete, a zatim prebacite preko ograde i “izlupajte” s metlom ili kloferom. Perive prostirke ubacite u mašinu za pranje, ostale isisajte, ali s obje strane. Pod obrišite Mop krpom i vratite prostirke. Zatim ih dio po dio špricajte mješavinom octa i vode i sušite ručnikom. Otvorite prozore da se osuše.

Alternativa: Pranje tepiha možete povjeriti i servisima, ali računajte da će se cijena po četvornom metru kretati između 15 i 20 kuna (ovisno o materijalu), odnosno do 30 kuna, ako tepih odvoze u radionicu. Najčešće se ne isplati naručiti servis samo za jedan tepih, jer na manje iznose posebno zaračunavaju dolazak.

2. Prozori

proljetno čišćenje prozora

Brža varijanta: Oko 15-ak minuta po prozoru
Treba vam: plastična metla, deterdžent za pranje prozora, kanta vode s nekoliko kapi deterdženta za suđe, crijevo za polijevanje (ili parni čistač), stare novine i nekoliko krpi s mikro vlaknima.
Postupak: Fokusirajte se na vanjski dio prozora, na kojemu se skuplja prljavština i ne zamarajte se previše detaljima. Izaberite dan kad nema vjetra i kada ne udara direktno sunce. Zatvorite prozore i metlom prebrišite prašinu s prozora. Ako živite u kući, spojite deterdžent za suđe s crijevom za vodu pa mlazom zalijte prozore. Nastojte postići što jači mlaz i dobro isperite kutove. Ako živite u stambenoj zgradi, namočite krpu i pošpricajte prozor sredstvom za pranje, pa ga operite. Ostavite kratko sapunicu na prozoru, pa ga isperite drugom krpom umočenom u čistu vodu. Obrišite novinskim papirom. Krpom koju ste pošpricali sapunicom prebrišite okvire prozora, pa ih isperite krpom namočenom u vodu i na kraju prebrišite rolete krpom namočenom u deterdžent. Ako umjesto roleta imate sjenila, operite ih.

Duža varijanta: Temeljito čišćenje prozora može biti cjelodnevni posao, pogotovo ako prozori imaju više krila
Treba vam: deterdžent za sve površine, pamučna krpa, crijevo, metla s plastičnom četkom, plastični nož, pregača sa džepovima, ljestve, kanta koju možete objesiti na ljestve, s nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i vodom, stare novine, krpe i spužvice te pregača sa džepovima, zaštitna tekućina za sjaj
Postupak: Uklonite sjenila sa prozora. Pošpricajte prozore deterdžentom za sve površine. Ako živite u kući, polijte prozore crijevom. U stambenoj kući operite vanjski dio prozora krpom. Podignite kantu s vodom na ljestve, stavite krpe, spužvice i nož u džepove pregače pa se popnite na ljestve. Umočite krpu u kantu pa operite okvir prozora. Nožem za kit sastružite prljavštinu u uglovima. Zatim čistom krpom isperite staklo. Otvorite prozore da biste na isti način oprali unutarnje okvire, pa operite unutarnju stranu prozora. Prebrišite prozore krpicom koju ste pošpricali tekućinom za sjaj.

Alternativa: Naručite li servis za čišćenje da bi vam oprali prozore najviše će vam se isplatiti pranje po satu. Računajte da će vam zaračunati oko 40 kuna po satu, što za pet sati iznosi oko 200 kuna.

3. Zavjese

proljetno čišćenje zavjesa

Brža varijanta: Oko 10 minuta za svaku stranu
Treba vam: profesionalni ili ručni čistač na paru, sredstvo za osvježavanje zavjesa, stolac ili ljestve koje možete pomicati bez spuštanja.
Postupak: Zatvorite prozore i raširite zavjese. Pošpricajte ih sredstvom za osvježavanje I pređite parnim čistačem preko zavjesa od vrha do dna. Lagano napinjite tkaninu dok prelazite čistačem s jedne i s druge strane. Ako su vam zavjese jako teške, prođite samo jednu stranu. Otvorite prozore da se osuše.

Duža varijanta: oko pola sata za svaku stranu
Treba vam: usisavač s nastavcima za kutove, ljepljiva traka na valjku, kanta ispunjena a nekoliko kapi deterdženta za posuđe, ručni čistač na paru
Postupak: Zatvorite prozore I razvucite zavjese, pa ih isisajte. Ljepljivom trakom na valjku pređite preko zavjesa da pokupite ostatak prašine i dlake kućnih ljubimaca. Ako vidite mrlje, namočite krpu u vodu s deterdžentom za pranje suđa te prođite parnim čistačem. Otvorite prozore da se osuše.
Alternativa: Zavjese koje su perive u perilici rublja skinite i operite. Možete ih dati u servis na pranje, računajte da bi to moglo stajati oko 10 kuna po metru zavjese.

4. Madraci

proljetno čišćenje madraca

Brža varijanta: treba vam cijelo jutro da očistite tri ili četiri madraca, plus vrijeme za sušenje
Treba vam: sredstvo za uklanjanje mrlja, alkoholni ocat, soda bikarbona, sito, mirisne krpice za sušilicu
Postupak: skinite navlaku s madraca i operite je u perilici. Ako ima mrlja, potopite ju prvo u vodu s deterdžentom za odstranjivanje mrlja, pa isperite vodom i stavite u perilicu. U zadnju vodu dodajte malo alkoholnog octa, radi dezinfekcije. Po madracu preko sita pospite sodu bikarbonu. Ona će pokupiti vlagu i prljavštinu iz madraca i eliminirati mirise. Ostavite je na madracu kada budete navlačili presvlaku, odnosno kada sljedeći put budete radili krevet isisajte višak sode bikarbone. Ispod presvlake zavucite nekoliko mirisnih krpica za sušilicu, da ostave svježi miris dok spavate.

Duža varijanta: Potreban vam je cijeli dan za tri do četiri madraca
Treba vam: alkoholni ocat, usisavač s nastavcima, odstranjivač mrlja i mirisa, ventilator, pamučna krpica i osoba koja će vam pomoći
Postupak: Skinite navlaku s madraca i operite ju u perilici. Isisajte madrac s jedne strane, te s bočnih strana. Koristite nastavak koji može izvući I prašinu iz šavova, Pošpricajte mrlje sprejom za uklanjanje mrlja i mirisa, pa ga osušite uz pomoć klime ili ventilatora da ubrzate proces. Kada je suh, pošpricajte dio po dio madraca vodom s malo alkoholnog octa i upijajte s pamučnom krpom dok se ne osuši. Okrenite madrac na drugu stranu i ponovite sve korake.
Alternativa: Možda uspijete pronaći servis koji uz tepihe i tapecirani namještaj čisti i madrace. Računajte da će vas čišćenje dječjeg madraca koštati između 50 I 75 kuna po komadu, dok čišćenje onog za dvije osobe stoji 150 kuna. Opet, ne isplati se zvati servis samo zbog toga, jer na manje iznose obično računaju naknadu za dolazak.

5. Presvlake

proljetno čišćenje

Brža varijanta: 5 do 10 minuta za svaki komad namještaja
Treba vam: stara plahta, spužva za čišćenje, valjak s ljepljivom trakom i ručni usisavač
Postupak: stavite plahtu na pod i pobacajte na nju jastučiće. Istrljajte tkaninu sa spužvicom za čišćenje koja će pokupiti prašinu, mrtve stanice kože, ulja koja pušta koža. Za kožni namještaj koristite posebno sredstvo za skidanje mrlja. Valjkom s ljepljivom trakom pređite preko tkanine, a onda i preko jastuka. Izvucite prašinu i otpatke iz okvira kauča, isisajte mrvice I prašinu, vratite jastuke I prebrišite krpom ili valjkom sve još jednom.

Duža varijanta: Oko 25 minuta za svaki komad namještaja
Treba vam: stara plahta, sprej za tkaninu, teniski reket ili klofer, usisavač s dodacima, spužva za suho čišćenje, valjak s ljepljivom trakom, ljepljiva traka, krpa s mikro vlaknima
Postupak: na staru plahtu bacite jastuke, pošpricajte sjedala sprejom za tkaninu. Preko jastuka prebacite drugu plahtu, pa ih istucite s kloferom, ili reketom. Premještajte ih na čisti dio plahte I ponavljajte postupak. Ako imaju perive presvlake, skinite ih i operite. Isisajte svaki komad namještaja, obratite pažnju na kutove. Vratite jastuke na mjesto, pa sve pređite valjkom s ljepljivom trakom, da izvučete preostalu prašinu, dlake ljubimaca i slično.
Alternativa: Profesionalni servis za čišćenje tapeciranog namještaja. Računajte da će vas koštati od 60 do 100 kuna po sjedećem mjestu. Raspitajte se isplati li se zvati servis samo radi tapeciranog namještaja, jer na manje iznose posebno naplaćuju dolazak.

Odgovori