Kvalitetna gradnja ne poznaje godine, bila to starogradnja ili novogradnja. No, zub vremena podjednako može oštetiti svačiji dom ako se o njemu ne vodi briga. Ukoliko se to desi u toj mjeri da vam utječe na kvalitetu života, potrebno je znati gdje početi. Donosimo vam kritične znakove da je vašem domu potreban popravak.

Oštećenja na krovu općenito su najbolnija (i financijski najizdašnija) točka koja može zadesiti stanara. Stoga je važno prepoznati prve znakove ove nevolje i pravovremeno reagirati. Curenje padalina duž zida, vlažne mrlje na krovnim gredama ili ispod knaufa, pojava vlage duž dimnjaka, najčešći su od znakova.

Temelji kuće su podjednako važni, na njima se ne štedi. Ako oko kuće na zidovima vidite pukotine, ili vam se vrata i prozori najednom teže zatvaraju, potrebno je potražiti pomoć statičara.

Savjeti za sitne popravke u domu

Imate li sve učestalije kratke spojeve, pucanje žarulja ili iskakanje osigurača, vrijeme je da ispitate električne instalacije. Upravo je ovo u većini slučajeva glavni krivac požara u kući ili stanu, a s tim nema šale.

renovacija stana ili kuće

Problem s vodovodnim cijevima vezan je i za problem s plijesni. Ako vodoinstalacije negdje propuštaju, voda se pojavljuje na neželjenim mjestima oko kuće ili u zidovima, što može jako utjecati na strukturalnu stabilnost i stvoriti okružje pogodno za razvoj plijesni, gljivica i zadržavanje vlage. Ako vam se simptomi alergije javljaju više kad ste u kući nego kad ste izvan kuće, upravo vlaga može biti razlog tome. Pobrinite se da su vam odvodi ispravni kako biste spriječili nakupljanje vode i vlage.

16 LAKIH savjeta za uštedu energije (i novca!) u vašem domu

Trovanje ugljičnim monoksidom moguće je u stanovima koji imaju stare peći i neodržavane dimnjake. Ugljični monoksid tihi je ubojica i veoma je važno da na vrijeme prepoznate nefunkcionalnu peć prije nego bude kasno.

Ljuštenje boje jedan je od znakova starenja, ne mora uvijek biti opasno, no i za ljubitelje shabby chic stila definitivno nije oku ugodno i oduzima vam kvalitetu života u stanu. Uz par spretnih ruku preko vikenda se drvena stolarija brzo popravi, ili se pak u postojeće okvire ugradi nova PVC stolarija. Vanjski prozori mogu biti i razlog pucanja uslijed oluja ili vjetra. Proizvod Pomoć u kući ORYX Asistencije uključuje i hitne usluge staklara koje obuhvaćaju oštećenja na vratima i prozorima vašeg doma dok bravarski radovi pokrivaju kvarove, oštećenja na vanjskim vratima i prozorima vašeg doma te otključavanje zaključanih vrata.

Odaberite idealna sobna vrata s ovih 7 važnih savjeta!

Osim same nekretnine, balkone i okućnicu je također važno imati „pod kontrolom“. Pregledajte i okolicu kuće. Da li su neka stabla preblizu vašoj kući, ili pak žicama od struje i telefona? Drveća koja svojim korijenjem dižu temelje kuća su čempres, pajasen i breza. Ostala drveća truljenjem korijenja mogu privlačiti kukce, mrave i termite, koji vam mogu prouzrokovati mnoge neugodnosti.