Stakla su najranjiviji dijelovi prozora. Relativno se lako mogu slomiti ili puknuti. Pukotine na staklu mogu brzo od neprimjetne crtice preći u veliku vidljivu pukotinu. Kod nekih se pukotina prozorsko staklo može sanirati, ali se uglavnom mora kompletno zamijeniti.

Donosimo vam par savjeta koje morate znati ako vam se ikad dogodi lom stakla u kućanstvu

Udarne pukotine

Kao što im samo ime kaže, udarne pukotine nastaju kad nešto udari u staklo. Najčešće uslijed dječje igre lopta neplanirano udari u prozor. Svi se razbježe, a vama ostaje oštećenje. Učestale su i oluje koje u prozor mogu uvitlati suncobran, stolicu ili teglu cvijeća i time prouzročiti još veću štetu.
Sve ove pukotine obično su velike, ali mogu biti i sitne.

U svakom slučaju, one su već narušile statičku strukturu prozora i samo je pitanje vremena kad će se ono trebati potpuno zamijeniti.Takve se prozore mora dodatno paziti pri otvaranju i čišćenju, jer se lako mogu raspasti na tisuće komadića i ozlijediti vas.

Pukotine nastale uslijed pritiska

Ove pukotine učestale su kod starih dvokrilnih prozora, i u većini slučajeva pukotina od pritiska u početku nalazi se u kutu prozora. S vremenom se ona dalje širi po staklu, i dolazi do problema koji svakako niste predvidjeli i očekivali. Najčešće se javljaju kod dvokrilnih prozora i poprimaju oblik pješčanog sata. Najveći pritisak je na dijelu s kvakom, a koji s godinama može popustiti, pogotovo ako nepravilno zatvaramo i otvaramo prozor.

Ovakve pukotine uglavnom su uzrokovane velikim i učestalim oscilacijama temperature, pa ih imamo na starim kuhinjskim i kupaonskim oknima. Ono što se dogodi je, obzirom na to da prozorska stakla ne mogu izdržati pritisak i nagle oscilacije u temperaturi i tlaku, dolazi do njihovog pucanja.

Kućni SOS za razbijeni prozor? Moguće!

Iznenadni lom stakla najčešće se događa kad nam najmanje treba – po noći, preko vikenda, na neradni dan. Stoga je važno da znate barem smjernice da već učinjenu štetu ne povećate, ili da odmah nazovete ORYX Asistenciju.

U međuvremenu, kao privremeno rješenje na raspolaganju imate nekoliko opcija:

Ljepljive trake, ljepila i ostali alati

Debela ljepljiva traka (tzv. duct tape) prvi je alat koji mnogi od nas upoznaju. Za prvu ruku važno je da se lom stakla sanira i lokalizira, što je nešto u čemu ljepljiva traka odlično pomaže. Slomljeni retrovizori ili prozorska stakla usred oluje potrebno je što prije zaštititi da ne dođe do daljnjeg oštećenja.

Ljepilo za staklo već je malo sofisticiranija metoda saniranja. Dolazi u obliku tubica ili „pištolja“ za lakše apliciranje. Većina trgovina građevinskim materijalima prodaje ovu vrstu ljepila, a uputstva su prilično jasna. Pukotinu temeljito očistite, a zatim špricom, pištoljem ili četkicom ljepilo nanesete na pukotinu i ostavite da se potpuno osuši. Za ekstra potporu možete ispod površine nanijeti sloj ljepljive trake.

Oštećenje zaslona mobilnih uređaja također spada u česte svakodnevne probleme. Oštećeni zaslon predstavlja opasnost od osipanja i ozljeđivanja prstiju, a i smanjuje doživljaj i korisničko iskustvo. MobiExpress ORYX Asistencije je proizvod koji u slučaju loma ekrana mobilnog uređaja omogućuje besplatno preuzimanje, popravak i dostavu popravljenog uređaja na lokaciju po želji.

Oštećenja svih vrsta stakla sanirajte bez odlaganja i time spriječite ozljede ili veće troškove. Zamjenu jednostrukih stakla iz starogradnje možete i sami uraditi uz dodatan par ruku, malo silikona i strpljenja, no ipak preporučujemo da pozovete profesionalce, zato što se radi o izuzetno kompliciranom i opasnom poslu, posebice ako treba zamijeniti dvostruka ili trostruka IZO stakla.

Uz proizvod Pomoć u kući ORYX Asistencije na raspolaganju su vam usluge vodoinstalatera, bravara, električara, stolara i staklara.