Hladniji dani najčešće su razdoblje u kojem s prvim naznakama zime, glodavci traže način kako se infiltrirati u naše tople, udobne domove. Minuta neopreznosti, sekunda nepažnje, ali i loša priprema za zimu, najčešći su razlozi da se vaš topli dom poveća za jednog ili dva nepozvana člana.

Ako u domu nalazite mišje ostatke, ili pak u smočnici primijetite rupice u kutijama, vrijeme je da reagirate. A kako bi vaš dom ostao – samo vaš, pročitajte najvažnije stvari koje trebate znati!

Miševi nikada ne dolaze sami

Možda nisu na glasu kao zečevi, ali miševi se brzo razmnožavaju. Tako da ako vidite jednog miša, velike su šanse da ga u blizini čeka ostatak „mišje obitelji“. Tijekom zime njima je najpotrebnija toplina, hrana, zaklon i – društvo.

miševi u kući

Mišji ostaci nisu jedini indikator prisutnosti

Mišje ostatke nekad ne možete odmah uočiti. Obratite pozornost na udaljene dijelove u smočnici. Ako u ambalažama i kutijama nađete rupice i izgrižene kartone, velike su šanse da se u vašoj smočnici gosti ovaj glodavac.

Miševi mogu biti izrazito opasni po zdravlje

Nisu samo opasni po vašu smočnicu, jer osim hrane i mrvica, miševi vole i žice. U najmračnijem kutku Vam mogu pregristi žicu, a vrijeme potrošeno na pronalaženje kvara i otklanjanje istog može se odužiti na nekoliko tjedana. Ako pritom nastane kratki spoj, nastala iskra može izazvati požar, stoga ne moramo posebno naglašavati koliko je ovo opasno.

Kućni pripravci su samo djelomično djelotvorni

Svi znamo kako je naša baka miševe tjerala metvicom, a njena susjeda pamučnom krpom umočenom u ulje i ljutu papričicu. Sve narodne lijekove treba uvažavati, ali je kombinacija nekoliko različitih pripravaka najbolja obrana. Oboružajte se svim potrebnim informacijama i procijenite što vam najviše treba. Na tržištu su prisutni i komercijalni ultrazvučni i kemijski repelenti, ljepljive trake i klopke, a možete unajmiti i mačku kao lovca.

miševi u kući

Važno im je naći ulaz u dom

Lokacija, lokacija, lokacija – koji god da pripravak izaberete, najbitnije je naći im ulaznu točku u vaš dom i otjerati ih odmah na pragu. To su uglavnom mali kutevi, rupice i pukotine u krovovima, nezaštićena vrata ili neispunjeni prozori. Ako ta mjesta ne zaštitite, miševi će vam uvijek biti problem.

Posebno provjerite i garažu

Osim maca koje se vole grijati na haubi, miševi imaju lak pristup garaži, i tamo vam u jednoj noći tulumarenja mogu napraviti mnogo štete. Nekoliko minuta otvorenih garažnih vrata dovoljno je da se miš uvuče na toplo. Ne ostavljajte vrata bez nadzora, i redovno pregledavajte prostorije za znacima mišje prisutnosti.

Uz nekoliko pametnih poteza, glodavci će izbjegavati vaš dom, a vi ćete zimu provesti samo s onima kojima želite – svojom obitelji i prijateljima.

Odgovori