Pranje prozora -savjeti za blistavo čiste prozore!

Obzirom na to da je vani zatoplilo, pravo je vrijeme za pranje prozora koje bi trebalo prati najmanje dva puta godišnje i to najbolje u proljeće kada zatopli te na početku jeseni.

Pranje prozora mnogima predstavlja pravu muku i to ne samo zbog činjenice da je vanjski dio prostora nekad teže nepristupačan nego i zato jer je teže ukloniti mrlje a da se one vide i s jedne i s druge strane. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako prozore što bolje oprati.

pranje prozora savjeti

Za početak je bitno odabrati dobre vremenske uvjete za pranje prozora. U ovim proljetnim danima bi to svakako bio suh dan ali ne posve sunčan jer će se u tom slučaju prebrzo osušiti pa će ostati mrlje od brisanja na staklu. Kada su temperature ispod nule nemojte prati prozore jer staklo može puknuti radi velike razlike između vanjske i unutarnje temperature. Osim toga, bitno je odabrati i pravo doba dana za pranje prozora pa se tako prozori koji su na sjeveru mogu prati u bilo koje doba dana, oni na istoku se ne bi trebali prati prije 11 sati, oni na zapadu bi se trebali oprati do 15 sati a oni okrenuti na jugu se ne bi trebali prati između 11 i 15 sati.

Prije samog pranja stakla, bitno je prvo očistiti okvir prozora i to najbolje s krpom i s malo deterdženta za pranje posuđa. Ukoliko ste na okvirima primijetili plijesan, napravite mješavinu od 60 mililitara izbjeljivača i 30 mililitara praška za rublje, stavite gumene rukavice te spužvicom prebrišite plijesni, ostavite desetak minuta te isperite vodom. Također bi bilo dobro prozore prvo prebrisati samo sa spužvicom i vodom kako ne bi došlo do oštećenja stakla radi čestica prašine.

kako prati prozore

Za pranje samih stakala najbolje je samostalno napraviti mješavinu alkohola i vode u omjeru 01:08 ili mješavinu alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 s tim da je bolje koristiti destiliranu umjesto obične vode jer je kod nas voda tvrda i sadrži dosta kamenca pa radi toga nam ostaju bijeli tragovi na prozoru nakon čišćenja. A ocat će, osim što će izvrsno očistiti stakla, odbijati i muhe.

Kada perete vanjsku i unutarnju stranu prozora, jednu stranu treba brisati okomitim a drugu vodoravnim pokretima kako bi što bolje vidjeli preostale mrlje.

Ukoliko ste primijetili da vam se vanjski prozori jako brzo prljaju, premažite vanjska stakla tankim slojem voska za podove. A ako vam se pak unutrašnjost prozora brzo zaprlja, možda su vam prljavi filteri na klima uređaju ili peći pa predlažemo da ih češće mijenjate jer filteri skupljaju puno prašine, peludi i ostale nečistoće. Također, ako je u vašem domu čest dim cigareta, nikotin stvara sloj prljavštine na prozorima pa vam preporučujemo da operete prozore mješavinom od 1 šalice amonijaka s mirisom limuna ili sl. s 9,5 litara vode.

Preporučujemo za pranje i poliranje prozora tzv. čarobnu krpu koja je napravljena od mikro vlakana koja savršeno lako i brzo upijaju vlagu. Prozori se mogu prati i uz pomoć zgužvanog i navlaženog novinskog papira, ali onim bez fotografija i naslova u boji. Izbjegavajte brisanje prozora krpom za suđe ili papirnatim ručnicima jer oni za sobom ostavljaju dlačice. Prozore na kraju možete ispolirati i limunovim sokom ili eteričnim uljem i na taj način ih zaštititi od slijetanja insekata. 

Odgovori