Višak slobodnog vremena u izolaciji možete iskoristiti za raznorazne popravke u kući. Sigurno ćete pronaći mnogo toga što nije na mjestu uslijed svakodnevnog korištenja, pa vam ovi trikovi koje su nam otkrili vrsni majstori dobro doći da sve stavite na “svoje mjesto”.
Zagrepčanima kojima su nakon potresa stanovi ili kuće blago oštećeni u unutrašnjosti mogu uz malo glet mase i boje popraviti pukotine na zidu i druga oštećenja.

Ako ste se odlučili sami zakrpati rupu u zidu ili izravnati ga, nabavite glet-masu, koju možete kupiti i u manjim količinama.

– Glet masa izgleda praškasto. Pomiješajte ju s malo vode u kantici, ali ne previše jer mora biti gusta. Nanosite ju špahtlom na rupicu odozgo prema dolje da je popunite. Uzmite mrežicu, stavite je na glet, nanesite još jedan sloj i zagladite ga špahtlom od sredine prema rubovima da se popuni. Glet je suh kad pobijeli. Mrlja na zidu riješit ćete se tako da je prefarbate.

– Želite li obojiti neku mrlju na zidu, za bijeli zid uzmite malo bijele boje, izmiješajte je i nanesite kistom. Dobro raširite kistom potezima gore-dolje. Ne uzimajte previše boje da vam ne kapa. Treba 2-3 premaza da se mrlja ne vidi. Kad se osuši, možete prijeći kistom još jednom – kaže Zoran.

Ako primijetite manja oštećenja na zidovima ili stropovima unutar stana ponajprije trebate odrediti je li uzrok oštećenja povezan s prodorom vlage.

– Tada se javljaju žućkaste mrlje na zahvaćenim područjima, ili su oštećenja statičkog karaktera što je manje vjerojatno jer bi takva bila izraženija s vremenom – govori Drago Vlašić, dugogodišnji zidar i vlasnik firme Vlašić DN usluge.

Manje pukotine su, kaže, normalna pojava koje se događaju zbog starosti završnog premaza boje koja s vremenom gubi na elastičnosti te postaje kruta i ne može podnijeti naprezanja uslijed širenja i skupljanja zbog različitih temperatura tijekom godine.

– Kada se radi o površinskim pukotinama i ljuštenju boje potrebno je dobro ostrugati površine do zdrave podloge, nanijeti impregnaciju za bolje prianjanje te nakon sušenja iste nanijeti boju u dva sloja – objašnjava Drago. Također, ako vam problem čini žbuka koja otpada potrebno je najprije odrediti razlog zašto se to događa.Osim pukotina, zidove može uništiti i plijesan.

– Plijesni se javljaju na mjestima gdje postoji hladni most odnosno mjesta na kojima se vodena para kondenzira najlakše ili pak na mjestima gdje nema cirkulacije zraka kao što su prozori iza ormara. Ako se želite privremeno riješiti plijesni potrebno je površinu detaljno očistiti spužvicom te je obojati specijalnim bojama protiv plijesni – kaže Drago i dodaje da je također važno redovito provjetravati prostorije u kojima se stvara vodena para.

– Za trajno rješavanje problema s plijesnima, ako je moguće, na objektima koji nisu u starim centrima gradova, potrebno je izolirati kuću toplinskom fasadom da se onemogući stvaranje toplinskih mostova – rekao je za kraj majstor Drago Vlašić.

Pročistite odvod

popravak odvoda

Idealno je vrijeme da u miru pročistite sve odvode u kući. Gumu za odštopavanje naglo pritisnite oko odvoda nekoliko puta da zrak povuče nečistoću iz odvoda ili pročačkajte žicom.

Slike na zidu

Za veće slike trebat će dva čavlića. Možete koristiti i libelu. Olovkom označite crticu sa svake strane i na njih zabijte čavliće. Pante na ormarima podesite stezanjem.

Mrežica protiv komaraca

mrežica_za_komarce

Mrežicu prilijepite na trakicu koju dobijete s njom. Trakicu lijepite na rub prozora, no prije ga operite da se lakše primi. Mrežicu nemojte previše nategnuti da se ne potrga kod zatvaranja.

Stegnite vijke na kvaki

Kad se kvaka rasklima od čestog otvaranja i lupanja vratima, treba zavrnuti vijke. Poslužit će vam križni odvijač. Dobro stegnite i vijke s bočne strane, kaže majstor Zoran Štrbac iz Pevexa. Ako vam stolac škripi, najbolje je staviti podmetače na nogice. Najjednostavnije rješenje su oni samoljepljivi.