Provale se najčešće odvijaju tijekom produženih vikenda ili za vrijeme zimskih i ljetnih godišnjih odmora.

Ukoliko dođe do provale u stanu, to nije samo gubitak stvari, već i gubitak osjećaja zaštićenosti i sigurnosti.

Ima raznih načina na koje možemo zaštititi svoj dom od provalnika, a jedan od najučinkovotijih su protuprovalna vrata. Na tržištu se nudi mnogo modela protuprovalnih vrata, koja se razlikuju po kvaliteti i dizajnu, a cijene se kreću od pet sve do sedamdeset tisuća kuna. Ukoliko nemate mogućnosti za nova protuprovalna vrata, jeftinija alternativa je protuprovalna brava koja će također zaštititi vaš stan od provale.

Alarmni sustavi su također veoma učinkoviti, jer povećavaju rizik provalniku da će biti otkriven, pa samim time mogu spriječiti da dođe do provale. Osim alarmnih sustava postoje i sustavi koji automatski pale svijetlo u stanu kada padne mrak. Na taj način lopovima daju signal da je netko u stanu, te umanjuju šansu da će doći do provale. Preporuča se da ne spuštate rolete do kraja jer tako šaljete poruku da nema nikoga kod kuće, već ih ostavite malo podignutima. Također nemojte govoriti velikom krugu ljudi da odlazite na odmor, i ako je moguće ne ostavljajte poruke na sekretarici da vas nema.

Osobi od poverenja povjerite ključ od stana, te ju zamolite da s vremena na vrijeme provjeri stan, te isprazni poštu jer je gomila pošte u sandučiću znak lopovu da nema nikoga. Preporučljivo je da dragocjene stvari ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na neko sigurnije mjesto, poput trezora, za vrijeme vaše odsutnosti.

Vjerojatno najsigurnija opcija je osigurati imovinu za bezbrižno putovanje, a to možete napraviti posjetom web stranice www.oryx-osiguranje.hr.

Odgovori