Sol koristite za pranje podova, čišćenje različitih mrlja na stolnjacima ili tepihu, može pomoći i kod rješavanja vlage…

Prirodna sredstva za čišćenje ne zagađuju i čuvaju naše zdravlje.  Prema posljednjim istraživanjima,  gotovo 4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje zbog različitih trovanja od dima do hlapljivih tvari iz deterdženata, namještaja boje, ljepila…

Sol je nasušni dodatk jelu, nekad se koristila i kao sredstvo plaćanja, ali i odličan pomagač u ekološkom čišćenju kuće. Primjerice, za blistave podove dovoljno je u vodu staviti šaku soli i time prati. Oprez, otopina soli ne smije se koristiti za čišćenje mramora.

Da bi se izbjegla plijesan u prostoru, valja redovito prozračivati. Ali, pomaže i sol.

Sol je dovoljno staviti u platnene vrečice i strateški rasporediti po stanu. Stručnjaci ističu kako je 20 dag krupne soli dovoljno da apsorbira vlagu u 30 četvornih metara. Dovoljno je tu količinu staviti u prerezanu plastičnu bocu, ostaviti preko noći u hladnjaku, a onda ostaviti u prostoru.

Za 4-5 dana vlaga će postupno nestati ili se vidno smanjiti. Sol se može koristiti i za čišćenje pećnice: pospite unurašnjost pećnice i uključite na 50 stupnjava Celzijusa 15 minuta. Sol u kombinaciji s vinskim octom idealna je za dezinfekciju i čišćenje kućnih odvoda.

Sa solju čistite i pribor za jelo koji je potamnio. Pripremite tijesto miješanjem brašna, octa i soli i njime čistite pribor. Djelotvorno je za čišćenje bakra, srebra i bronce.

Sol je i odličan pomagač u čišćenju mrlja s tepiha, mrlja od vina s tkanina, jaja, masnih naslaga. važno je što prije staviti sol na mrlju i ostaviti 15-ak minuta pa tek onda dalje tretirati. Sol može pomoći i u izbjeljivanju pamuka.

Odgovori