Pogreške pri uređenju doma događaju se često. U današnjem tekstu želim vas upozoriti u čemu se najviše griješi kad je o uređenju interijera riječ i kako to izbjeći. U želji da se što prije usele u svoj novi dom, mnogi griješe u žurbi ne planirajući detaljno uređenje. Stoga, prije bilo kakve realizacije, uzmite vremena i detaljno analizirajte svoje ideje te ih stavite na papir. Mislite i mjerite sve dok ne dođete do idealnog rješenja koje će zadovoljiti vaše potrebe stanovanja s obzirom na vaš stil života. Često se događa da se zanemari uloga rasvjete u domu pa se misli da je dovoljna samo stropna svjetiljka u prostoru.

Pazite na dimenzije

Nedostatak rasvjete onemogućuje rad i ostale aktivnosti. Dobro je znati da bi svaka prostorija u domu trebala imati barem tri izvora svjetlosti. Lampe poput onih zidnih, stolnih i podnih, osim što će olakšati vidljivost, ujedno će vaš dom učiniti toplijim i ugodnijim. Posebno obratite pozornost na prostorije koje nemaju dovoljan dotok dnevnog svjetla te ih kao takve opskrbite dovoljnom jačinom umjetne rasvjete.

Odabir namještaja izuzetno je važan za kvalitetu stanovanja. Pazite da se i vama ne dogodi pogreška da velikim komadima namještaja prenatrpate male prostorije. S druge strane mali komadi namještaja velike prostorije čine mizernim i siromašnim. Dimenzije namještaja neka budu proporcionalne veličini prostorije u koju je smješten. Dom je mjesto u kojemu se trebamo osjećati rasterećeno i ugodno.

Nemojmo griješiti i pretrpavati ga nepotrebnim stvarima iskorištavajući svaki slobodan kutak. Ostavite slobodno mjesto za neometanu prohodnost i aktivnosti u prostoru. Kada je odabir boja u pitanju, mnogi griješe misleći da je dovoljno odabrati samo pravu boju zida zanemarujući boju svih ostalih elemenata u prostoru. Rezultat ove pogreške može biti vizualno kaotičan prostor. Od velikog je estetskog značaja, osim zidova, u jednu cjelinu koloritno povezati sve ostale elemente u prostoru.

uređenje doma

Racionalno s trendovima

Mogli bismo slobodno reći da se s bojama najviše griješi, a najveća je pogreška odabir tamnih boja u malom prostoru bez dovoljno dnevnog svjetla. Upravo tu treba biti jako oprezan. Povođenje za trendovima također je pogreška koja vas može koštati podosta novca. Kupovanje namještaja i opreme koji su u trendu nije pametna investicija s obzirom na to da trendovi dolaze i prolaze.

Zašto potrošiti puno novca na trendovski namještaj i onda ga za nekoliko godina opet zamijeniti? Radije se odlučite svoj dom opremiti bezvremenskim namještajem koji je uvijek “in”. Ako pak volite trendove, zadovoljite se pokojim sitnim detaljem koji ćete, kada ne bude više atraktivan, lako zamijeniti novim.

uređenje doma

Iskoristite prostor i ne pretrpavajte ga

1. Hodnik često zna biti prenatrpan jaknama, kišobranima, cipelama, torbama, ključevima… te samim time djeluje kaotično i neuredno. Ovaj problem riješite ugradbenim ormarima i ormarićima za cipele kako bi prostor bio uredan i rasterećen.

2. Kod postavljanja zavjesa neki griješe postavljajući karnišu iznad gornjeg ruba prozora što ne izgleda lijepo. Karnišu postavite tik do stropa, a zavjesu spustite do poda kako biste upotpunili estetski sklad u prostoru. Ujedno ćete i vizualno povisiti prostor.

3. Nemojte biti “hrčak” i skupljati nepotrebne stvari koje zagušuju prostor. Ako nešto niste koristili dvije godine, sigurno vam više neće ni trebati. Riješite se svega nepotrebnog.

4. Slike na zidu nemojte postavljati ni previsoko ni prenisko. Složiti ih možete kako želite, u grupi ili pojedinačno. Pazite samo da budu u visini očiju promatrača.

5. Kako vam se ne bi dogodile pogreške i kako ne biste bili nezadovoljni uređenjem, sve dobro isplanirajte i organizirajte. Jednom kada je sve gotovo i kad se uselite, ako niste zadovoljni uređenjem, jedino rješenje može biti ponovno uređenje.

 

 

Odgovori