Ako ste među onima koji samo gomilaju stvari, želite više prostora i imati više reda u svom domu, onda je vama potreban tzv. decluttering – pojam koji podrazumijeva raščišćavanje i uređenje prostora.

Decluttering je važan korak prema boljem načinu života s ciljem da ljudi uvedu red u svoj život, da oslobode svoj radni i životni prostor od suvišnih i nepotrebnih stvari.

Doslovan prijevod od engleske riječi clutter bi bio graja, buka, metež, nered i sl. pa bi onda decluttering značilo nešto kao raščišćavanje ili, još bolje, raskrčivanje.

Ovaj novi termin vjerojatno je posljedica sve većoj težnji ka što boljoj organizaciji, uklanjanjem nepotrebnih stvari iz naše neposredne okoline koje narušavaju naš unutarnji mir. Naime, uklanjanjem suvišnih i nepotrebnih stvari iz svog životnog prostora, oslobađa se više prostora za druge vrijedne i stvarno nam potrebite predmete koje upotrebljavamo.
Bitno je znati od kuda krenuti i kako početi. Krenite bez oklijevanja i ikakvog žaljenja.

decluterring

Opskrbite se dovoljnom količinom vreća za smeće i kutijama za one stvari koje ćete nekome pokloniti ili donirati, pogotovo ako se radi o odjeći i cipelama. Najbolje bi bilo početi sitnim koracima, svakodnevno raščišćavajte sve, od radnog stola, kuhinjskih ormarića, predsoblja pa sve do ormara s odjećom i ladica. Ako imate podrum ili tavan, oni su najčešća mjesta gdje volimo pohranjivati nepotrebne stvari. Dječja soba je također gnijezdo nepotrebnih predmeta od igračaka iz djetinjstva do odavno prerasle odjeće. Pogotovo pazite da dnevna soba u kojoj se provodi najugodniji dio dana ne bude prenatrpana sa suvišnim stvarima.

Riješite se svih onih nepotrebnih papira koje svakodnevno prikupljate – leci, pošta, stari časopisi, plaćeni računi i ostale bespotrebne sitnice. Ako niste nešto godinama koristili i posve ste na to zaboravili, vjerojatno vam ne treba. Zapitajte se da li vam je svaka ta stvar zaista potrebna, koja je njegova dodatna vrijednost vašem životu. Često čuvamo odjeću i obuću jer možda smršavimo, udebljamo se, ponovno dođe u modu i sl. Čuvamo stvari koje povezujemo s nekim uspomenama.

Knjige nemojte nikada bacati jer njih nikad nema dovoljno ali ako želite napraviti prostora za nove naslove, stare poklonite lokalnoj knjižnici, vrtiću, školi, staračkom domu, bolnici.

Ono što ste odlučili zadržati, lijepo posložite u kutije, ladice, neka svaka stvar ima svoje mjesto pa ćete je tako lakše i brže naći kada vam bude potrebna.

Kada ste gotovi, bitno je i u budućnosti nastaviti s takvom organizacijom prostora jer dok pospremite cijeli stan, shvatiti ćete da se u međuvremenu ponovno mnoštvo bespotrebnih predmeta nakupilo. Korisne stvari rado darivajte i donirajte jer možda nešto što vama nije potrebno će nekog drugog razveseliti. Ostalo bacite bez oklijevanja. A vama će ostati uredan prostor i dovoljno mjesta za vama potrebne i korisne predmete.

Odgovori