Kod malih stanova izuzetno je važno maksimalno iskoristiti prostor, ali ujedno i napraviti ugodan prostor za život,te stvoriti osjećaj doma.

Upravo je organizacija ključ uspješnog uređivanja prostora, a podrazumijeva odbacivanje nepotrebnih stvari kao i izradu odgovarajućeg prostornog plana i rasporeda. Više namjenski namještaj izrazito doprinosi iskoristivosti prostora, pa je osim o ljepoti i izgledu potrebno razmišljati i o funkcionalnosti namještaja. Kao vrlo česti primjeri takvog namještaja ističu se rasklopivi krevet koji preko dana služi kao kauč, zatim krevet s prostorom za odlaganje stvari, te velika polica za knjige koja ujedno može imati i funkciju pregradnog zida. Druga skupina namještaja koja je idealna za male prostore je sklopivi namještaj, a kao primjer se ističu stol i stolci na rasklapanje koje nakon korištenja možete spremiti kako bi oslobodili prostor.

Odabir rasvjete uvelike doprinosi svjetlini i atmosferi prostora, a kod malih stanova je poželjno da budu što svjetliji kako bi izgledali vizualno većima i prostranijima. Isto tako koristite što svjetlije tonove, poput svjetlijih nijansi zemljanih boja, te sive, a naravno tu je i nezaobilazna bijela boja. Ogledalo je također jedno od stvari koje vizualno povećava prostor, pa možete osim u kupaonicu staviti ogledala i udruge prostorije stana.

Kad su ormari u pitanju, birajte visoke ormare i police kako biste što bolje iskoristili visinu prostora i stvorili osjećaj kao je prostor još viši nego što uistinu jest. U tome će vam još pomoći i zavjese, ako ih stavite tako da budu što bliže stropu i da sežu sve do poda.

Prilikom uređenja pripazite da ne pretrpate stan, radije se koncentrirajte na minimalizam, kako ne bi prostor još više smanjili.

Odgovori