Ušteda energije svakome je bitna, bilo da želite manje onečistiti okoliš, uštediti na mjesečnom računu, ili pak oboje. Energiju trošite na mjestima na kojima ste se najmanje nadali, a mi vam donosimo 5 najlakših i najbezbolnijih savjeta koje već danas možete uvesti u praksu!

Gasite svjetlo

gasite_svjetla

Znamo, znamo. Svjetlo uvijek mora biti upaljeno, jer nikad ne znaš kad ćeš nakratko zaviriti u kuhinju, kupaonu, hodnik, jelda? Ali, jel nam toliko prekomjerna osvijetljenost tolika potrebna? Najlakši način za uštedu na struji je stvoriti naviku gašenja svjetla kad izlazimo iz prostorije. Unutar ovog savjeta bismo se usudili preporučiti i manje ulaganje u štedne žarulje, koje unatoč prvotnom manjem ulaganju, na godišnjoj razini uštede i do nekoliko stotina kuna, dok gašenjem svjetla i uštedite struju i poradite na romantici.

Pametnije perite i sušite rublje

ušteda energije

Nisu sve mrlje one najtvrdokornije. Isto tako, nije svaki skup rublja za najvišu temperaturu. Odlučite se na nižoj temperaturi oprati rublje, velike su šanse da će očistiti sve mrlje, ali i uštediti struje u protuvrijednosti od par kuna po pranju. Sušenje rublja u sušilici koristite samo kad se spremate za sastanak, i morate imati BAŠ TE hlače.

Zadihtaj prozore

ušteda energije

Prosječan dom na godišnjoj razini gubi 20 do 30% energije samo na slabo izoliranim prozorima i vratima. Ako niste jedni od sretnika koji imaju A++ PVC stolariju s 4 izolirane komore, ovaj savjet će vam dobro doći. Najjednostavnije trake za brtvljenje stoje nekoliko kuna po metru, dolaze u svim bojama i debljinama, ne narušavaju izgled, ali tanje račun za grijanje.

Zagrijte se iznutra

Iako ovaj savjet zvuči kao nešto što bi nam baka preporučila kao i potkošulju i čašicu rakije ujutro, slojevita odjeća nam ne služi samo kad smo vani, već i u kući. Ispijanje vrućeg čaja pomaže i imunitetu i osjećaju topline, a neprestano kretanje po kući tjera tijelo na neprestanu proizvodnju topline.

Gasite vodu

ušteda energije

Odzvonilo je holivudskim filmovima u kojima se glavni glumac brije u nekom odbačenom hotelu uz autocestu, gledajući u ogledalo upitne čistoće, dok se zvuk mlaza vode neprestano čuje u pozadini. Pranje zubi, brijanje, tuširanje… radnje su u kojima možemo uz malo volje uštediti litre i litre potpuno čiste vode.

Odgovori