Plovidba za nevremena može biti izazov za posadu i vrlo brzo je izmoriti. Zato je bitno na vrijeme se pripremiti kako bi se sačuvala energija. Slijedite ovih deset preporuka za veći komfor posade i manji umor kada sljedeći put doživite nevrijeme tijekom plovidbe.

1. Pripremite energetske vrećice
Koristite male torbe s patentnim zatvaračem u kojima ćete imati spremljene visoko-energetske zalogaje. Kombinirajte orahe, suho voće, ukusno sjemenje kao sezam ili koštice bundeve, čips od banane i suhi kokos. Vreću čvrsto stisnite prije zatvaranja kako bi istisnuli zrak da bi zalogaji trajali što duže kada je spremate na brodu.

2. Spremite pouzdane termosice
Kupite dvije velike termosice. Prije nego nevrijeme dođe, napunite jednu juhom ili varivom. Drugu napunite kavom, čajem ili vrućom čokoladom. Na ovaj način riješili ste se brige oko kipuće vode na valovitom moru potrebnom za nutritivni obrok ili piće.

3. Jedite prije nego nevrijeme stigne do vašeg broda
Napravite laki obrok s tjesteninom ako očekujete nemirno more pri plovidbi. Ne konzumirajte masnu i prženu hranu. Koncentrirajte se na hranu koja se kuha ili peče. Tjestenina ima dobru reputaciju kao ‘krotitelj trbuha’ kada dođe do morske bolesti. Ekonomična je, lako se probavlja, nutritivna je i daje dobru energiju za plovidbu po lošem vremenu.

4. Učvrstite, vežite i spremite sve ispod palube
Provjerite kuhinju da u njoj nema slobodnih lonaca, tanjura i pribora. Omotajte pribor za jelo u ručnik da ne zveči. Lonce spremite u ormariće. Ugurajte ručnike između stogova posuđa, čaša, lonaca i tava da ih drže i da buka bude minimalna.

5. Pripremite odjeću za presvlačenje
Izvadite svu odjeću za presvlačenje. Složite je u vodootpornu vreću, kako bi bila spremna za trenutno presvlačenje kako odjeću ne bi morali tražiti. Uključite donje rublje i čarape. Kada se namočite dok jedrite, moći ćete se odmah preobući u suhu odjeću. Učinite to odmah kako bi kasnije uštedjeli na vremenu i trudu.

6. Pospremite palubu da bude čista
Studije s prošlih regata po lošem vremenu pokazale su da su regatne jedrilice s čistom, raskrčenom palubom jedrile mirnije. Primijenite ovaj savjet od regatnih jedriličara. Provjerite palubu od pramca do krme. Pospremite sve škote i druge konope. Okrenite vjetrolovke unatrag da spriječite ulazak vode u potpalublje. U ekstremnim uvjetima skinite vjetrolovke, spremite ih, a otvore zatvorite poklopcima. Imajte čistu palubu za sigurniju plovidbu po svakom vremenu.

7. Dodatno vezivanje
Provjerite sve što je vezano na palubi kao dodatne kanistere, plinske boce, splav za spašavanje, pomoćni čamac i sidra. Dvostruko ili trostruko vežite sve s tankim konopom. More koje se preljeva preko palube može odnijeti svu slabo vezanu opremu. Čvrsti vez osigurat će da sve na palubi ostane na svom mjestu.

8. Zabrtvite sve bočne i palubne prozore
Bez obzira na to što tvrde brodograditelji, osigurajte da vam bočni i palubni prozori ne propuštaju vodu. Snažne oluje ili pljuskovi mogu donijeti jake vjetrove, velike valove i horizontalnu kišu koja će naći svaku rupicu da se probije unutar broda. Uzmite vodonepropusnu izolir traku i zabrtvite sve otvore na unutrašnjoj strani kabine. To će uvelike pomoći da voda ne uđe u kabinu i da se posada osjeća udobnije dok plovi po nevremenu.

9. Pripremite jedra prije oluje
Stavite karabin na olujni flok ili olujno jedro sa škotama, oslobođene podigače i da sve bude spremno za postavljanje. Tako će sve biti spremno da se postavi za par sekundi kada bude potrebno.

10. Često se odmarati i konzumirati tekućinu
Plovidba po nevremenu iziskuje puno snage kao malo koja aktivnost. Odmarajte se što više između gvardija. Zapamtite da morate što više konzumirati vodu ili energetska pića bez šećera. Ona nadoknađuju kritične elektrolite i minerale koji su bitni za ravnotežu, naginjanje kada je brod na boku ili kod kretanja kada se mijenjaju jedra ili na gvardiji.

Plovidba po nevremenu uvijek je relativni pojam. Ne postoje općenite granice vjetra ili stanja mora. Što više, vjetar od tridesetak čvorova s valovima od jednog metra mogu biti odlični uvjeti za jedrenje na jedrilici od 45 stopa i više s kompletnom posadom. Pod istim uvjetima će jedrilica od 8 metara imati velikih problema, a posada će biti umorna ili patiti od morske bolesti. Smanjite jedra, usporite brod, zavlačite, ako je neophodno. Na krstarenjima planirajte dodatno vrijeme kako bi bili spremni za nevrijeme. Ove preporuke će pomoći da posada stigne zdrava i čitava na odredište bez obzira gdje krstarili.

Odgovori