Ako želite brodom pristati poput profesionalca, morate razmišljati defenzivno. I to započinje s tri često zaboravljena testa prije nego što priđete bilo kojem gatu, lučici, pristaništu, pontonu ili priveznoj bovi. Stavite ova tri koraka na svoj popis prije pristajanja za manje stresa i neuspjeha!

Naoružajte se samopouzdanjem kada znate kako će prirodne sile utjecati na vaš brod, kako će motor reagirati na gas i promjenu smjera, i kako će brod biti nošen kada se zaustavi. Napravite tri ključna testa nastavno na standardne postupke na brodu. Tako ćete znati kako će vam brod odgovoriti na naredbe kada to bude najvažnije.

1. Uplovljavajte s provjerom vizualnih elementa
Potražite znakove smjera i struje vjetra na putu u marinu. Zaboravite što su vjetar ili struja radili izvan marine. To vam daje opću ideju, no prirodne sile mogu mijenjati smjer i jakost unutar uskih mjesta ili prostora.

Bacite pogled na bazu pilotnih stupova kako biste provjerili smjer struje. Koristite ove “trenutne repove” za informacije u stvarnom vremenu o snazi i smjeru struje. Pogledajte vjetrokaze na jarbolima privezanih ili usidrenih jedrilica za stvarni smjer vjetra. Pronađite zastave na obali za više indicija. Koristite ove pokazatelje za planiranje ili preispitivanje pristupa pristaništu ili slipu.

pristajanje brod

2. Ispitajte vožnju krmom
Vožnja krmom uvijek je problematična za one koji nisu pripremljeni i ne znaju kako će se brod ponašati u tom trenutku. Dodajte odmah ovaj vitalni test u svoj popis za ulaz u marinu. Učinite ga standardnim operativnim postupkom na svakom brodu, bilo gdje u svijetu. Slijedite dolje navedene korake.

Izvedite ovaj jednostavan test u otvorenoj vodi, prije nego što stignete pred ulaz u marinu ili uski prolaz. Zaustavite brod. Prebacite u prazni hod unatrag na 5 do 10 sekundi; zatim u neutralni položaj na 1 sekundu; a potom pomaknite u prazan hod naprijed na 5 do 10 sekundi. Ponovite ovaj slijed najmanje dva puta. Poslušajte udarce ili pretjerane vibracije. Pratite brojeve okretaja motora. Uvjerite se da motor odgovara svakoj naredbi glatko i jednostavno – prije nego što date gas.

3. Provjerite zanošenje prije konačnog pristupa
Napravite posljednji test vjetra ili struje ako imate mjesta. Zaustavite kretanja broda nekoliko duljina broda prije gata. Dopustite mu da pluta 20 do 30 sekundi. Sada znate kako će vjetar i / ili struja utjecati na brod kada nema potiska motora.

Ako je praktično, usmjerite pramac u vjetar ili struju i zadržite položaj. Zapamtite, ovaj položaj vam daje dominantnu moć u bilo kojoj situaciji pristajanja – bez obzira na veličinu ili vrstu plovila. Što bliže držite pramac ili krmu usmjerene prema dominantnom elementu (vjetru ili struji), imate veću kontrolu nad brodom.

Izvor: www.skippertips.com

Odgovori