1. Neka posjete marini ili klubu budu česte – hej, oni vas nisu očekivali, je l” tako? Isuse, tko zna što se tamo događa za vrijeme pospanih zimskih mjeseci, ali vi ste tu da to provjerite. Kad ste već na licu mjesta, provjerite sve na svom brodu (kaljužu posebno, a ni akumulatore nije loše nadopuniti) i budite sigurni da porodica eventualno naseljenih malih stvorova ima sve potrebno za zimu 🙂
  2. Pobrinite se za svog partnera: Ne štedite na daru svom supružniku/ici i poklonite ga odmah. Na taj ćete način preduhitriti početak prigovaranja da preko zime trošite previše novaca na ‘igračke’ za svoj brod lijepom gestom koja daje na znanje da je partner uvijek prvi u vašem životu.
  3. Animirajte svoju obitelj: Sve nautičko znanje koje ste skupili tijekom godina pokušajte prenijeti na svoje bližnje. Počnite sve u svojoj kući imenovati nautičkim imenima, a vrijeme ručka najavljujte zvonjavom o veliko brodsko zvono. Naučite par tradicijskih primorskih pjesama, što će dobro doći i za sveukupnu atmosferu u kući. Djeca vole takve stvari, a kada sezona napokon dođe, jedva će čekati da zajedno krenete u nove avanture.
  4. Bilo bi pametno (a katkad i zabavno) obnoviti znanje o sigurnosti na moru. Improvizirajte spašavanja, posebno ono čovjeka u moru, i nastojte da budu što realističnija. Zapamtite – nesreća se događa kad je najmanje očekujete, većinom po mrklom mraku kada svi drugi mirno spavaju!
  5. Sastavite listu stvari koje želite za Božić: podijelite listu članovima obitelji tako da znaju što želite ispod božićnog drva. Kvrapcu, niste li umorni od poklonjenih pidžama i sličnih trica?
  6. A sad ozbiljno: posezona je najbolje vrijeme da obnovite znanje o sigurnosti. U rubrici ‘Sigurnost & savjeti’ sigurno postoje članci koje još niste ni pogledali. Pokušajte prvo s njima, a nije loše otići i na koji tečaj…

Odgovori