Vratiti se na brod nakon kupanja ili ronjenja može biti vrlo nezgodno ako brod nema svoje ljestve. Bez njih postoji velika mogućnost ozljede ali i gubitak dostojanstva dok se koprcajući pokušavate popeti na palubu.

Ljestve za brodove dolaze u svim oblicima i veličinama, a pronalaženje pravih ljestvi koje odgovaraju potrebama vlasnika broda i putnicima može biti teško zbog toliko opcija na tržištu. Par savjeta da napravite pravi izbor:

Prijenosne protiv fiksnih ljestvi
Jedna od prvih odluka koju treba donijeti je hoće li se koristiti prijenosne ljestve koje se pričvršćuju na brod samo onda kada je to potrebno ili trajne ljestve koje su fiksno postavljene na brod.

Prijenosne brodske ljestve
Ako ne plivate ili ronite često, možda ni ne želite fiksne ljestve. Za rijetku uporabu, prijenosne ljestvice od legure su dobar odabir.

Postoje dvije vrste prijenosnih brodskih ljestava:
• krute aluminijske i čelične ljestve
• fleksibilne ljestve iz užeta koje se zamotavaju

Lagane metalne ljestve se namještaju preko razme i preklapaju se kako bi se lakše pohranile. Kupači mogu koristiti prijenosne aluminijske ljestve za siguran ulazak u vodu ako brod nema krmenu platformu. Odaberite one s tri ili četiri stepenice.

Fleksibilne ljestve se njišu s kretanjem broda i pokretima putnika. Potrebno je više vještine i snage za penjanje fleksibilnim ljestvama od krutih. Fleksibilne ljestve su također idealne za brodove koji imaju vrlo zakrivljen trup na koji se ne mogu montirati metalne ljestve. Ljestve iz užeta su kompaktna i lagana prijenosna opcija. Njihova najveća prednost je što se lako spremaju jer zauzimaju malen prostor.

Kod odabira mjesta za njih, potrebno je misliti i na prste ruku i nogu kupača. Takve ih ljestve na nekim mjestima mogu prignječiti zbog suprotnog kretanja ljestvi i trupa broda.

Fiksne brodske ljestve 
Ako se često kupate i ronite, fiksno montirane ljestve sigurno su bolji izbor. Na raspolaganju je mnogo fiksnih ljestava, a vrsta plovila će odrediti ljestve koje su potrebne. Ljestve za jedrilice su drugačijeg oblika od ljestvi za motorni brod.

Materijali za fiksne brodske ljestve 
Aluminij i nehrđajući čelik najčešći su materijali jer su otporni na hrđu i koroziju. Oni se mogu nositi s izlaganjem slanoj vodi i suncu u teškim morskim uvjetima, i ostaju dovoljno čvrste da iz godine u godinu podnose veliku težinu. Pričvrsne stezaljke moraju biti izrađene od istog materijala pomorskog razreda. Elementi izrađeni od metala niže kvalitete mogu korodirati, uzrokujući pad ljestavi ili otkinuće od plovila, što može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Ima li brod mjesta za brodske ljestve ?
Nemaju svi brodovi potreban prostor za ljestve standardne veličine. Ako je prostor krmenice sužen, tanje ljestve su idealne. Ove kompaktne ljestve su široke samo 255 mm u usporedbi sa standardnom širinom od oko 300 mm. Dostupne su i veće ljestve širine preko 300 mm.

brodske ljestve

Koliko stepenica treba biti na brodskim ljestvama?
Velik dio lakoće korištenja ljestve za ukrcaj svodi se na broj stepenica. Minimalni broj stepenica na brodskim ljestvama je tri; sve manje treba izbjegavati, jer znači da stopalo treba staviti visoko iznad vode i izvući se na ljestve koristeći snagu gornjeg dijela tijela.

Kupnja ljestvi s tri stepenice može biti sasvim u redu ako ih koriste samo djeca. Penjanje po ljestvama uronjenim samo djelomično u vodu težak je podvig za većinu odraslih. Za starije putnike, razmislite o ljestvama s više od tri stepenice. Idealna situacija je da plivač ima najmanje dvije prečke pod vodom kako bi se mogao popeti s mjesta gdje su mu noge u vodi. Jedini nedostatak korištenja dugih ljestava je taj što ih treba uvlačiti za pohranu.

Teleskopske ljestve su potpuno ispružene tijekom kupanja u moru i uvučene na manju dužinu kada nisu u uporabi. Sklopive ljestve se razvlače kako bi se koristile i presaviju natrag za spremanje. Ove značajke omogućuju ljestvama da imaju i do šest prečki. Sklopive ljestve su također idealne za putnike koji prelaze iz gumenjaka na brod.

Da biste odlučili koliko ljestve moraju biti duge, izmjerite visinu nadvođa do vode, a zatim dodajte dvije prečke pod vodu kako biste pronašli idealnu dužinu. Ako prije niste koristili ljestve u moru, najbolje je da ih testirate u mirnoj, plitkoj vodi.

Posebne ljestve
Neke ljestve brodova su dizajnirane za određenu namjenu. Ako se plovilo koristi za ronjenje, vjerojatno će trebati teške ljestve za ronjenje sa širokim stepenicama prikladnim za ronioce koji nose peraje i teške boce.

Možda se ne namjeravate kupati dok ste na brodu, ali to ne znači da nikada nećete završiti u moru. Nesreće se mogu dogoditi bilo kada, recimo kod sidrenja ili u ribolovu. Bez ljestava je nemoguće vratiti se na neke brodove. Sigurnosne ljestve su vrlo lagane za situaciju čovjek u moru’. Kada se spreme, ljestve su veličine male torbice. Nakon otkopčavanja pričvršćuju se na brodsku ogradu pomoću tri podesive trake za pričvršćivanje.

Sigurnost brodskih ljestava
Ne samo da je važna dužina, već i njezin smještaj i širina prečki. Neke ljestve koriste tanke cijevi od nehrđajućeg čelika za prečke što je dobro za jednostavnije spremanje, ali mogu biti bolne nekim ljudima. Ugodnija i sigurnija opcija je kupiti ljestve koje imaju široka neklizajuća gazišta.

Postojeće brodske ljestve mogu se učiniti sigurnijim dodavanjem neklizajuće trake na gaznoj površini. 3M traka gaznoga sloja dolazi u više veličina i materijala kako bi se spriječilo klizanje i padovi.

Prije montaže ljestvi provjerite koristite li najbolje mjesto. Na mnogim motornim brodovima postoji ograničen izbor, dok jedrilice imaju nešto više mogućnosti. Kretanje broda na sidru je najveće na krmi pa postavljanje ljestava ovdje može otežati penjanje više nego na drugim mjestima. Međutim, krmena platforma je i najniža prilazna točka broda, pa je s te strane najpogodnija. Zato svaki vlasnik mora sam odlučiti koje će mu mjesto najviše odgovarati.

Izvor: Boat Accessories Australia