Različiti brodovi i okolnosti zahtijevaju različite taktike kako bi se smanjila potrošnja goriva, ali obično postoji više od jednog trika koji će biti djelotvoran na vašem plovilu.

1. Pazite na svoju brazdu

Ako vaša krma kopa more, trošite gorivo. Vaš je čamac možda neuravnotežen zbog raspodjele težine, može biti preopterećen i/ili radi na neučinkovitim broju okretaja za trenutno opterećenje, motor, brod i druge okolnosti. Istina je da obično možete uštedjeti gorivo ploveći sporije, ali ako kopate more sporijom brzinom koju ste odabrali, vjerojatno radite više štete nego koristi.

2. Raspodijelite mjesta za sjedenje

Da biste održali ekonomični trim, ne dozvolite posadi da sjednu u pramac ili krmu i ne plovite nagnuti (osim ako jedrite). Neka sigurnost i stabilnost budu krajnji cilj. Možda ćete morati eksperimentirati kako biste došli do ispravnog trima, ali to radite na siguran način. Premještajte ljude samo dok brod plovi polako ili se zaustavlja s obzirom na okolnosti.

3. Eksperimentirajte

Budite kreativni s trim flapsovim ili motornim trimom za najbolju plovidbu s datim opterećenjem. Obično to možete osjetiti a to će vam reći i brazda za brodom. Brojači potrošnje goriva neizmjerno pomažu. Optimalni položaj trima ovisit će o faktorima kao što su valovi, vjetar, broj okretaja i opterećenje.

4. Pazite na propeler

Ako vam propeler izgleda malo nakrivo ili je napuknut, odnesite ga na popravak. Samo malo odstupanje u propeleru može koštati puno goriva. Često je dobro poslati ga svakih nekoliko godina na provjeru, čak i ako se čini da je sve u redu.

5. Imajte odgovarajuću pomoćnu opremu

Provjerite imate li najbolji propeler za svoj motor i propulzijsku opremu. Često će motor dobiti standardnu opremu koja možda nije najbolja za vaš brod. To bi moglo zahtijevati eksperimentalnu plovidbu od strane kvalificiranog osoblja.

6. Plovite ravnomjernim korakom

Često ubrzanje nakon usporavanja može potrošiti dodatno gorivo.

7. Umanjite pritisak zraka, ako je moguće

Na primjer, razmislite o uklanjanju bimini tende ili T-topa, ako je praktično.

8. Odaberite mirne dane za plovidbu

Valovi i vjetar mogu usporiti brod i uzrokovati veću potrošnju goriva. Čak i malo uzburkano more može usporiti mnoge glisere. Naučite uzorke vjetra za vaše područje. Na primjer, u mnogim je krajevima ujutro uglavnom mirno, a povjetarac stiže tijekom popodneva.

9. Pokušajte ploviti s vjetrom

Ako imate izbor smjera po uzburkanom moru i vjetru, odaberite odredište koje ide niz valove.

10. Sidrište, ili odaberite bliže odredište

Možete se zabavljati svakojakim aktivnostima samim boravkom na sidru kad se popodne digne more.

11. Provjerite kaljužnu pumpu

Provjerite da su prekidač za plovak i ulaz pumpe tako smješteni da iz njih izlazi maksimalna količina vode. Ponekad je bitna razlika u tome gdje voda izlazi dok plovite i dok ste na privezu.

12. Nemojte ploviti s punim spremnicima za gorivo i vodu

Tekućina poput goriva i vode dodaje ogromnu količinu težine i zato troši puno goriva. Međutim, nemojte ni kretati s djelomično punim spremnicima ako bi to moglo ugroziti sigurnost ili domet koji će vam trebati taj put.

13. Olakšajte brod

Istražite svoj brod za stvari koje možete ostaviti na obali. To bi moglo biti posebno korisno za lakše brodove. Primjeri mogu uključivati stare konope koje ne koristite, vlažne ili oštećene prsluke za spašavanje i madrace (koje svakako treba zamijeniti), vodu koja stoji u hladnjacima, vodu u spremniku za ješku ili ribu i škartirane neradne dijelove koji mogu biti spremljeni negdje na obali ili (još bolje) u smeću.

14. Izbjegavajte zavlačenje

Dok se vaš trup kreće po relativno plitkom moru, naići će na otpor pri odbacivanju vode i usporiti i kopati, uzrokujući potrošnju goriva, a da ne spominjemo sigurnosna pitanja. Nikad si ne dopustite da se to dogodi. Usporite. Ako je vaš trup gliserski ravni, možda neće trpjeti zbog grebanja po dnu, ali svejedno usporite. Možda ćete potrošiti novac na puno gore stvari od računa za gorivo.

15. Održavajte podvodni dio trupa i čistu opremu za čišćenje

Začudili biste se koliko zavlačenja mogu uzrokovati samo nekoliko školjkica ili malo trave. To se znatno pogoršava ako se rašire po cijelom trupu. Također ćete biti zaprepašteni koliko se brzo mogu raširiti, posebno u ljetnom vremenu. Za samo tjedan ili dva.

16. Neka motor bude podešen, ulje svježe i filtri za zrak čisti

Različiti motori imaju različite probleme s podešavanjem, uključujući, na primjer, paljenje pomoću računala, svjećice, rasplinjače, pumpe za gorivo i mlaznice za gorivo.