Ako se odlučite na noćnu plovidbu a nemate iskustva za takve situacije, nemojte to činiti a da se niste solidno pripremili za takvu avanturu.

U slučaju priobalne plovidbe potrebna vam je dobra pomorska karta područja većeg razmjera s označenim pomorskim svjetlima. Karte pohranjene u ploteru treba ažurirati tako da imate najnovije podatke, jer noću će vam jedine orijentacijske točke biti samo pomorska svjetla.

Kartu dobro proučite da vidite ima li na planiranom kursu pomorskih svjetala postavljenih tako da uvijek vidite barem jedno (što više to bolje). Nastojte zapamtiti što označavaju određene boje svjetla i bljeskovi, kako bi mogli identificirati pomorske znakove za navigaciju i ostala plovila, premda su njihov domet, boja i periodi bljeskanja upisani na karti. Sada kada imate karte i ažurirani GPS ploter, možete krenuti na prvo upoznavanje čari noćne plovidbe. Počnite u dobro poznatim vodama s poznatim opasnostima koje su dobro markirane. Za početak neka to bude mirna noć punog mjeseca kako bi vidljivost bila što bolja.

Plovidbu planirajte tako da izlazak i dolazak u marinu budu po dnevnom svijetlu. Mnogi iskusni nautičari drže se nepisanog pravila da nikada ne pristaju po noći. Po noći se lako može izgubiti brod manevrirajući u blizini obale i nevidljivih stijena.

Svaki put neposredno prije nego se spusti potpuni mrak potrebno je provjeriti svu opremu na palubi, jarbol, oputu, jedra, užad, vinčeve… Poduzeti sve radnje kako bi se prije mraka korigirala neka greška. Svu užad složiti i očistiti kokpit. Nevjerojatno je koliko sitnica može uzrokovati potpuni kaos tijekom noći, posebno na jedrilici.

Na jedrilici, ako je posada malobrojna, pametno je skratiti jedra prije mraka.

Kad jedrite, svakako treba biti vezan sigurnosnim užetom cijelo vrijeme. Sustav mora biti tako dizajniran da vas zadrži na palubi u slučaju da se spotaknete. Ako vas brod bude vukao kroz vodu s 5 čvorova, bit će to drugi najstravičniji doživljaj u vašem životu. Prvi će biti kada se odvežete u očajničkom pokušaju da se ne utopite i potom promatrate svoj brod kao se lagano gubi u mraku.

Percepcija dubine i daljine noću je jako smanjena. Teško je utvrditi da li su brod ili plovak daleko stotinu ili tisuću metara.

Sva kabinska svijetla, baterije i glavna svijetla morali bi imati mogućnost crvenog svijetla. Noćno promatranje može biti jako ugroženo od ambijentalnog svjetla. Ono će prouzročiti privremenu sljepoću i trebat će vam 15 do 30 minuta da se oči ponovno priviknu na mrak. Zbog toga je važno da u kabini imate upaljeno crveno svjetlo kada idete buditi sljedećeg člana posade za njegovu smjenu gvardije ili provjeriti instrumente/kartu na navigacijskom stolu.

Koristite primjerena navigacijska svjetla kako bi vas druga plovila mogla identificirati. Ne koristite stroboskopska svijetla kako bi bili što vidljiviji. Takva svjetla na vodi označavaju poziv za pomoć i iznenadnu opasnost.

AIS je odličan alat protiv sudara, međutim ne odašalju i ne primaju sva plovila taj signal. Ako želite biti vidljiviji (posebno velikim komercijalnim brodovima koji moraju imati AIS), koristite taj primopredajnik.

Radar je veliko pomagalo u mraku, međutim, mali objekti se lako mogu previdjeti. Zato redovito dobro skrolajte gore-dolje po range selektoru.

Svoju poziciju redovito ažurirajte na papirnatim kartama ako ste u priobalnim vodama. U slučaju da vam se nešto desi s elektronikom, bit ćete izgubljeni jer ćete teško naći neke vizualne oznake koje bi vam pomogle da nađete svoj kurs.

Napravite formalni raspored gvardija za članove posade i držite ga se. Svi članovi posade se moraju podjednako odmoriti.

Član posade na straži mora razumjeti da mora biti budan dok drži stražu, baš zato što se plovi noću. Zalutali plutajući predmeti i ribarski plovci teško su vidljivi i danju, a noću su virtualno nevidljivi.

Budite aktivni dok ste na straži i uspostavite rutinu koja će vas držati budnom.

Ne prepuštajte sve autopilotu, dijelom straže kormilarite ručno. Time ćete doznati kako brod reagira na vjetar i uvjete mora. Je li balansiran? Treba li trimati jedra? Vizualni pokazatelji su noću nevidljivi, zato osluškujte – klepetanje jedara, zveketanje konopaca…

Svakih nekoliko minuta vizualno skenirajte horizont u svim smjerovima.

Ucrtajte poziciju i kurs na papirnatu kartu svakih par sati i promatrajte promjene.

Zapisujte bitne podatke u brodski dnevnik i bilježite vremenske uvjete.

Ako imate radar gledajte ga toliko često koliko to prilike zahtijevaju.

Pripremite i pojedite par zalogaja.

Razvijte rutinu vježbi koje se mogu sigurno učiniti u kokpitu.

Pripremite topli napitak za člana posade koji dolazi u gvardiju.

Odgovori