Njega za koju treba nešto malo stručnosti i malkice vremena, ali za uzvrat može znatno produžiti životni vijek vaših jedara. Profesionalni skiper Simon Phillips podijelio je 10 savjeta kako biste dobili što više od svojih platna.

Izbjegavajte udarac

Najbolji način za održavanje čvrstoće i oblika vaših jedara je minimizirati količinu vremena kada su ostavljena da lepršaju. Nekontrolirano lepršanje brzo degradira platno, stoga treba poduzeti sve napore kako bi se to izbjeglo.

Zaštita od UV zračenja

Izravna sunčeva svjetlost je najgori neprijatelj jedara jer vremenom razgradi tkaninu. Kod namatajućih prednjih jedara, osigurajte da UV traka bude na vanjskoj strani kada je jedro namotano. Kada ne koristite glavno jedro, držite ga u presvlaci.

Spriječiti habanje

Habanje uništava jedra. Provjerite krajeve i stražnje rubove križeva i vrhove stupića ograde. Omotajte trakom rascjepke, oštre dijelove podigača i ispupčene vijke. Provjerite prednju stranu jarbola, na koji način letno jedro prelazi preko njegovog prednjeg dijela kod letanja. Visoke ograde su u jedrenju smetnja letnim jedrima pa tada treba biti obziran da stupići ograde ne bi oštetili letno jedro prilikom manevara.

jedra

Raspon vjetra

Jedra se rastežu i gube svoj oblik u slučaju da imate previše platna za prevladavajuće uvjete. Previše razmotanog jedra također dovodi da manjka kontrole upravljanja i usporuje jedrilicu, stoga kratite jedra čim to uvjeti zahtijevaju.

Konopac stražnjeg poruba jedra (ventam, majolica)

Provjerite jesu li ispravno podešeni kako biste spriječili svako lepršanje na porubima glavnog i letnog jedra. Lepršanje će brzo degradirati platno i oštetiti šavove. Oba jedra vjerojatno imaju konope poruba, pa ih iskoristite.

Gindac i napetost konopa za pritezanje stražnjeg roglja jedra

Prava napetost gindaca preuzima pritisak od vodilica i klizača glavnog jedra, štiteći prošivene šavove. Produljuje vijek trajanja letnog jedra i poboljšava sposobnost usmjeravanja. Nakon upotrebe, otpustite podigače, konop za pritezanje stražnjeg roglja i kratove.

Letvice

Provjerite džepove letvica na oba kraja kako biste bili sigurni da su letvice sigurne i provjerite šavove na tim područjima. Također provjerite same letvice, pogotovo nakon slučajnog udarca, budući da mogu puknuti.

Šina jarbola

Držite šinu jarbola i vodilice čistim bez prašine i pijeska kako bi im produžili vijek. Podmazivanje suhim mazivom, kao što je silikonski sprej, znatno umanjuje trenje i olakšava podizanje jedra.

Šine floka

Provjerite jesu li u dobrom stanju, bez nabora, i da su dijelovi šine čvrsto spojeni i savršeno poravnati. Time omogućujete podizanje i spuštanje jedra bez oštećenja.

Spremanje

Glavno jedro svaki put slažite na drukčiji način kako biste spriječili trajne nabore. Spremajte jedra čista, bez soli i sasvim suha, spremna za upotrebu. Potpuno osušite spinaker prije spremanja, jer se tamnije boje lakše ispuštaju.

Izvor: Yachting Monthly

Odgovori