Znate li da boja dima vašeg malog dizel motora može signalizirati da se oko propelera omotalo nekakvo uže? Ili vodu u gorivu? Ili previše ulja u motoru?

Kada pokrenete motor, prvo pogledajte preko krme. Imate li snažan, jasni tok ispušne vode? Vidite li dim koji izlazi iz ispuha. Osim inicijalnog pufa ili dva, motor bi trebao imati čisti ispuh bez ikakvog dima. Obojeni dim ističe probleme kao što su preopterećenje, unutarnja ispuštanja ulja ili kontaminirano gorivo.

Slijedite ove naputke kako bi identificirali mogući kvar i poduzmite predložene aktivnosti kako bi riješili problem čim prije.

Crni dim – uzroci i popravak

To što vidite su najčešće neizgoreni dijelovi ugljika koji izlaze iz ispuha i stvaraju crni oblak. Stariji motori mogu ispustiti jedan ili dva oblaka, ali ništa više! Ukoliko motor nastavi ispuštati crni dim, provjerite sljedeće stvari.

Začepljen zračni filter
Zamijeniti filter. Ako krstarite u području gdje su zračni filteri nedostupni, pokušajte skinuti prljavštine s filtera što je više moguće.

Začepljena ispušna cijev
Odspojite cijev od ispuha i pogledajte unutra da li je cijev propusna. Ako je začepljena čađom, to bi moglo značiti da su oštećeni unutarnji dijelovi motora. Odmah s motorom na servis.

Omotano uže ili prljavo dno trupa
Zaustavite brod i usidrite se. Skinite uže i očistite dno trupa. Oboje je uzrok da je motor preopterećen.

Preveliki propeler
Prilagodite propeler za rad motora u normalnim uvjetima. Izbjegavajte napast da stavite najveći mogući propeler. Opterećen brod uzrokovat će teži rad motora od onog koji je potreban.

uze u propeleru

Plavi dim – uzroci i popravak

Kada ulje curi u komoru za izgaranje ono izgara i proizvodi plavkast dim. Sve je u redu kada se malo jednom ili dva puta zadimi kod paljenja, ali više od toga ozbiljan je problem. Ukoliko iz motora nastaviti izlaziti plavkast dim, provjerite sljedeće stvari.

Rad motora na niskim okretajima
Prazan hod sprečava klipove i prstene da se dovoljno rašire. To omogućuje da ulje curi u komoru za izgaranje. Opteretite motor punim brojem okretaja što je češće moguće da spriječite taj problem. Ustrajan plavkast dim znači da motor treba profesionalni remont.

Previše ulja
Pazite da motor ne prepunite uljem iznad oznake. Višak ulja otići će u komoru za izgaranje.

Bijeli dim – uzroci i popravak

Razmišljajte bijelo = voda. Bijeli dim označava ispuhivanje isparene vode iz ispuha. A to ukazuje na probleme u dovodu goriva. Provjerite ove stvari.

Prljavo gorivo
Kada krstarite po stranim lukama trećeg svijeta, dobro je procijediti gorivo prije ulijevanja u spremnik. Koristite ručni ljevak sa zaštitnim filterom da uklonite prljavštinu i talog. To je sporo ali vrlo učinkovito.

Voda u gorivu
Provjerite filter goriva ili filter vode prije nego pokrenete motor. Držite spremnik pun do 90%. Promijenite brtvu na čepu spremnika svake godine i čvrsto ga zategnite. Sve to će spriječiti ulaz vode.

Loše paljenje
Ako motor loše pali, ali ipak starta, to signalizira problem s kompresijom. Najčešće je potreban servis da se riješi problem. Sporadično loše paljenje signalizira prljavo gorivo ili vodu u gorivu. Promijenite filtere goriva. Ispraznite spremnik i očistite ga. Ponovno ga napunite čistim gorivom.

Savjet:
Jednom mjesečno dodajte kvalitetan biocid u spremnik goriva. To će spriječiti da se u spremniku nasele alge i mikro-organizmi. Držite spremnik 90% punim da spriječite njihov rast.