Tipovi prsluka

Prsluci za spašavanje za djecu sadrže pjenu, zrak i pjenu, ili samo pjenu kako bi osigurali plutanje. Obično, prsluci s pjenom teoretski daju uzgon plutanja od 100N i odgovaraju za priobalnu primjenu. Samo zračni i zračno/pjenasti prsluci zadovoljavaju uvjet od 150N uzgona za plutanje i prikladni su za korištenje na otvorenom moru.

Prsluci koji se pune samo zrakom su manji, lakši i mnogo udobniji za nošenje, no taj tip prsluka ne omogućuje plutanje kada nije napuhnut. Ti će se prsluci popuniti ako imaju plinsku bocu, te će se aktivirati automatski kad dijete uđe u vodu, ili manualno povlačenjem ručice, ili će se napuhati oralno. Za te prsluke je potreban kit za ponovnu aktivaciju nakon što je jakna jednom već bila aktivirana. Imajte na umu da većina proizvođača preporučuje da se ovakvi prsluci za spašavanje servisiraju najmanje jednom godišnje.

Zračno/pjenasti prsluci ispunjavaju zahtjev za uzgonom od 100N kod upotrebe za prirođeno (inherentno) plutanje. Dodatnim pneumatskim napuhavanjem ispunjavaju zahtjev za uzgonom od 150N za upotrebu na otvorenom moru. Ovi su prsluci oblijepljeni reflektirajućim prugama za bolju vidljivost po noći. Ti su prsluci obično glomazniji, ali omogućuju inherentno plutanje, a također čuvaju toplinu dječjeg tijela i daju određeni stupanj fizičke zaštite u slučaju pada.

Karakteristike

dječji prsluci

Svi prsluci predviđeni su da nositelja podržavaju na njegovim leđima kako bi mu lice bilo iznad vode. Dječji prsluci opremljeni su zviždaljkom za privlačenje pozornosti, vezice među nogama su standardne i moraju biti zakopčane u svakom trenutku kako bi spriječile skliznuće prsluka tijekom spašavanja.

Uz to, za razliku od prsluka za odrasle, mnogi dječji prsluci imaju sigurnosni remen s ‘D’ prstenom na stražnjoj strani. To je izrazito prikladno za manju djecu koja mogu tako biti privezana za odraslu osobu na brodu ili u vodi. Za stariju djecu, na jedrilicama, dijete mora biti privezano za brod, ali djeca nikad ne smiju biti privezana na brzim motornim brodovima jer u slučaju pada postoji realna mogućnost da ih brod vuče pod vodom.

Prilagođavanje

Svi dječji prsluci za spašavanje imaju navedenu maksimalnu težinu i obujam prsa koje se ne smiju prekoračiti, međutim jednako je važno da prsluk ne bude prevelik jer bi mogao skliznuti s djeteta ili će prsluk plutati visoko u vodi ostavljajući dječja usta i nos pod vodom.

Dobar način utvrđivanja prave veličine prsluka je isprobati ga i zategnuti sve vezice, a zatim povući prsluk prema gore. Ne bi smjelo biti moguće prsluk dignuti više od 2,5 centimetara s dječjih ramena. Ako je razlika veća, znači da je prsluk prevelik i treba probati manju veličinu.

PAZITE! Iako će prsluk dijete držati na vodi, ne znači da će djetetovo lice biti uvijek van vode. Žestoki pokreti mogu ugroziti sigurnost prsluka. Stoga je važno djecu naučiti kako nositi prsluk i kako da opuste ruke i noge u vodi.

Prsluk nije dadilja. Čak i ako dijete nosi prsluk blizu vode ili u vodi, odrasle osobe moraju uvijek biti prisutne. Igračke na napuhavanje i čamčići ne smiju se upotrebljavati umjesto prsluka.

Veličina-Tip prsluka Težina djeteta Prsa
Prsluci samo sa zrakom
Junior 150N 20-50kg 66-86cm
150N Zračno/pjenasti prsluci
Seababy <20kg 50-58cm
Seatoddler <20kg 58-76cm
Seachild 20-30kg 66-76cm
BSI Child 20-40kg 65-85cm
100N Prsluci s pjenom
Baby <20kg 51-58cm
Child <20kg 58-66cm
Child large 20-30kg 66-76cm
Junior 30-40kg 76-86cm
50N pjena kao pomoćno sredstvo
Child large 20-30kg 66-76cm
Junior 30-40kg 76-86cm

Odgovori