Stara mornarska: Morska bolest ima tri faze – u prvoj misliš da ćeš umrijeti, u drugoj si siguran da ćeš umrijeti, a u trećoj fazi želiš umrijeti…

Nakon čitanja desetaka e-mailova o liječenju od morske bolesti, čini se da najtvrdokorniji mornari nisu o-ho-ho tipovi koji jedre oko Cape Horna uz vjetar od 10 do 12 Bofora. Ne, najtvrdokorniji od tvrdokornih su vikend nautičari koji rutinski odvezuju svoj brod iako znaju da je samo pitanje trenutka kada će postati ubitačno bolesni. Ti su tvrdokorni! Dobro, a zašto su toliko ustrajni? Jednostavno zato što vole biti na vodi. Iako im je morska bolest upropastila više izleta nego što ih se mogu sjetiti, još uvijek vole ići na more.

Bez obzira jesu li ubitačno bolesni ili im je samo malo zlo, jedna je stvar s kojom se svi slažu: ne postoji jedinstveni lijek za morsku bolest koji podjednako djeluje na svakoga. Za svaku osobu koja je ustrajala, na primjer, transdermalni flaster je bio pravi odgovor, iako kod nekih ne djeluje. Neki pak napominju da nus pojave mnogih lijekova imaju gori efekt od same morske bolesti.

Opće mjere prevencije morske bolesti
1. Smanjenje izlaganja kretanju
– poželjno je smjestiti se u sredinu broda gdje su pokreti najblaži
– smjestiti se u polusjedeći položaj i nasloniti glavu
– pokrete glave i tijela svesti na najmanju moguću mjeru

2. Smanjiti vidnu aktivnost
– fiksirati pogled na horizont ili neki drugi stabilni vanjski objekt
– izbjegavati promatranje predmeta koji se miču
– izbjegavati čitanje
– zatvoriti oči ako se nalazite u donjoj palubi ili zatvorenoj kabini

3. Poboljšati ventilaciju i ukloniti štetne vanjske utjecaje (vlastito iskustvo – biti na svježem zraku i duboko disati)

4. Smanjiti veličinu pokreta: izbjegavati ili ublažiti ubrzavanja i usporavanja te okretanja i pomicanja plovila (što je u pravilu nemoguće)

5. Preusmjeriti pozornost
– biti za kormilom i upravljati brodom (odličan način da se oporavite)
– izvoditi neku mentalnu aktivnost

6. Prehrambene preporuke: izbjegavati unos velike količine hrane na usta, uzimati male obroke više puta i izbjegavati alkohol. Uostalom, kad morska bolest zavlada tijelom, bolesniku nije ni na kraj pameti nešto jesti, okorjelom pušaču cigarete počnu smrdjeti, ljubitelju žestice više ni piva nije privlačna (dokazano iskustvo autora).

Lijekovi
Dekstroamfetamin, Dimenhidrinat, Meclizine, Promethazine, Skopolamin hidroklorid (Skopolamin je antimuskarinski lijek, koji je često standard s kojim se uspoređuju drugi lijekovi, jer dosadašnja istraživanja pokazuju kako je skopolamin uopće najdjelotvornije sredstvo protiv morske bolesti) i Skopolaminski flaster

Nuspojave
Pospanost je najčešći simptom, osim nakon simpatomimetika. Simptomi su obično povezani s dozom.

Odgovori