Kako pripremiti svoj brod za predstojeću zimu i zaštititi prirodu

● Reciklaža plastičnog zaštitnog pokrova započinje u jesen: Mnogi nautičari znaju da se zaštitni pokrovi recikliraju u proljeće, ali postava takvog plastičnog pokrova u jesen također uzrokuje otpadni materijal. Zato nakon postave takvog pokrova sav otpadni materijal treba odstraniti u za to predviđene kontejnere. Stavljanjem u otvorene kontejnere s ostalim smećem onemogućuje recikliranje. Također, prije bacanja u za to određeni kontejner za plastiku, s pokrova se mora ukloniti užad, pričvrsnice, patentni zatvarači itd.

● Antifriz: Svoj motor i sustav hlađenja za zimu napunite samo sigurnim, ‘netoksičnim’ brodskim antifrizom koji sadrži propilenski glikol. Ova tekućina većinom je ružičaste boje, ali često se isporučuje i u drugim bojama (ljubičasta, naranđasta ili plava) koja povećava stupanj zaštite od smrzavanja. Nikad ne koristiti automobilski antifriz (etilenski glikol), koji je otrovan za prirodu i može uzrokovati ozbiljna oboljenja ako se koristi u sustavu za pitku vodu.

● Ulja: Priprema brodskog i izvanbrodskog motora za zimovanje stvara mnogo uljnog otpada. Skupite sav taj otpad u jedan kanister i odložite u kontejner upravo za tu namjenu (nikako ne prolijevati ili odlagati negdje onkraj marine). Kod tih radnji uvijek treba pokraj sebe imati krpe za apsorbiranje prolivenih tekućina.

● Pranje: Ako sami perete svoj brod visokotlačnim čistačem, pitajte u marini gdje se to smije raditi. Mnoge marine imaj mjesta upravo za tu namjenu, koja su osigurana od kontaminacije okoliša. Ako nema tako nečeg, ili ako to radite kod kuće, ispod broda stavite plastični pokrov u kojem će ostati sve što ne bi trebalo otići u zemlju. Kod pranja, nastojte koristiti ekološke brodske detergente.