Priznajmo. Svi mi radimo greške. Ali da bi spriječili proljetne ozljede kod priprema broda prije spuštanja u vodu, evo par savjeta kako izbjeći one najčešće, koje se dešavaju baš svakog proljeća:

#1. – Ne preopterećujte ljestve (skale): U bilo kojoj marini svakog su proljeća ljestve uobičajena stvar. Gore. Dolje. Cijeli dan se nautičari pentraju kako bi donosili opremu, alat, nešto pričvrstili i pripremali svoj brodić. Tovareći preko njih teške stvari, katkad mogu biti uzrokom njihovog iskrivljenja. A onda, ako se ne pazi, one postaju nestabilne i… puf! Lekcija: Imajte vlastite ljestve za koje znate koliko ih smijete opteretiti da i dalje ostanu sigurne. Nije pametno da dvije osobe budu istovremeno na njima i zapamtite da je na njima vrlo lako izgubiti oslonac. Ne bi vjerovali koliko se osoba svakog proljeća ozljedi zbog njih.

#2. – Nedostatak potpornja: Nanošenje antivegetativne boje na podvodni dio trupa uobičajeni je posao u proljeće. Međutim, postoje uvijek dijelovi koji se ne mogu pobojati, većinom tamo gdje potpornji drže trup. Uklanjanje ‘samo’ jednog potpornja kako bi se završio posao uvijek dovede do nestabilnog broda, a korištenje vlastitog ramena za držanje broda vrlo brzo vas može odvesti u ordinaciju hitne pomoći. Lekcija: Ili neka vam brod dignu dizalicom kako bi završili tih par mrlja, ili zamolite da vam se doda par novih potpornja (ne radite to sami).

#3. – Kotači prikolice nisu blokirani: Vlasnik koji svoju brodicu prevozi prikolicom većinu posla radi kod kuće u svom dvorištu. Prikolica se odjednom može pokrenuti i često ozljedi onoga tko radi oko nje i brodice. Opasno, a nerijetko i pogibeljno. Lekcija: Blokirajte kotače uvijek, za sva vremena.

#4. – Sve se ruši: Svaki vlasnik voli sjajan, ispoliran trup svog brodića. Ono što ne voli je stalno pomicati ljestve dok gel coat prelazi pločom za poliranje. I tako se on rasteže na sve strane preko neizbalansiranih ljestvi dokle god prsti mogu dohvatiti, sve dok se one ne sruše, rezultirajući masnicama ako je imao sreće ili slomljenim kostima ako ga je napustila. Lekcija: Vrijeme koje se izgubi na pomicanje i učvršćivanje ljestvi da budu sigurne, nije izgubljeno vrijeme. Također, ne rastežite ljestve preko svake mjere.