Malo nas stvari može toliko izluditi kao nepoželjni insekti i pauci koji su se udobno naselili u svaki kutak našeg broda. Morate biti fanatični u izbjegavanju “buba” – žohara, mrava, plijesni i drugih insekata – u hrani koju pohranite na brodu. Neki će insekti stići ravno iz trgovine, dok će drugi doći na brod nekim drugim putem. Evo sedam savjeta veterana krstarenja Nigela Caldera koji će vam pokazati kako protjerati te nepoželjne stvorenja iz svog skromnog morskog prebivališta jednom zauvijek!

1. Izbjegavajte kartonsku ambalažu
Stvari koje donosite u kartonskoj ambalaži na brod možete staviti u kokpit, ali nemojte ih stavljati u zatvorena spremišta. Žohari se vole skrivati između kartonskih pregrada i uskoro ćete biti preplavljeni s njima. Robu koju ste donijeli što prije spremite u plastične kutije koje se mogu dobro zatvoriti. prije nego ih premjestite u kabinu. Čim završite taj posao, kartonsku ambalažu odnesite i spremite na kopno.

2. Dodajte mirodije i tinkture u posude
Otvorite svaku posudu brašna i i bilo koje mješavine koje sadržavaju brašno i stavite nekoliko listića lovorovog lista ili paprene metvice na vrh. Neki nautičari preporučuju da dodate pamučnu kuglu ili pamučnu podlogu natopljenu kloroformom u kutiju. To drži gamad daleko. Ako je brašno sumnjivo, stavite ga u tavu i zagrijte u pećnici na oko 100 stupnjeva tijekom 30 minuta prije spremanja natrag u posudu.

U ljekarnama postoji i ubojiti gel ukusan žoharima, s kojim bi se mogli riješiti sve gamadi.

insekti na brodu

3. Otrov s bornom kiselinom
Posipajte bornom kiselinom u prahu (kupite je u ljekarni) gdje god sumnjate da bi se insekti mogli kretati. Usredotočite se na kuteve i tamna mjesta u kojima ova stvorenja vole boraviti.

4. Zamrzni cijelu obitelj
Stavite hranu koju insekti obožavaju poput žitarica i tjestenine u zamrzivač. To će ubiti odrasle kukce i jaja koja je snesla ženka.

insekti brod

5. Stisnite brašno
Spremite brašno u jaku, zabrtvljenu posudu. Utisnite ga čvrsto kako bi bilo tvrdo poput opeke. Na taj se način insekti zadržavaju duboko u njemu i ne mogu se kretati. Čak i onda, uvijek prosijte brašno kroz sitnu mrežicu prije nego što ga upotrijebite kako biste uhvatili bilo kojeg skrivenog kukca.

6. Spremanje riže
Prije nego što pohranite rižu, stavite na vrh mali komad tkanine natopljen visokim postotkom alkohola, kako bi spriječili infestaciju (prisutnost parazita).

insekti brod

7. Zategnite plastične vrećice
Hranu iz papirnate ambalaže ili vrećica premjestite u čvrsto zabrtvljene posude. Manje suhe namirnice mogu se spremiti u plastičnim vrećicama koje su nepropusne za zrak. Zatvorite vrećicu i istisnite zrak iz njih. To produljuje vijek trajanja i čuva svježinu.

Ovih sedam savjeta omogućit će ugodnu plovidbu bez da vas uznemiruje infestacija insekata ispod palube. Koristite ove metode sprječavanja prije nego što krenete na bezbrižno krstarenje!

Izvor Skipper Tips.com

Odgovori