Prodajete brod preko oglasnika na internetu? Pisanje učinkovitog internetskog oglasa pomoći će da svoj brod prodate što brže. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako napisati dobar oglas koji će privući potencijalne kupce.

1. Ulovite kupca naslovom

Smatrajte ovo lekcijom br. 1: naslov i prva rečenica jednog oglasa najvažnija je stvar kako bi privukli kupce i zainteresirali ih. No, tu još nije kraj, jer ima puno toga za napisati kako se sve ne bi svelo na puki interes. Kupca se ujedno mora i educirati – i što je možda još važnije – uzbuditi.

Puno puta je prva impresija sve što prodavatelj ima s potencijalnim kupcem, i tu impresiju svakako treba iskoristiti na najbolji mogući način. Jer današnji su kupci vrlo dobro educirani, i najčešće znaju što žele. Većina dolazi dobro informirani o onome što tržište nudi, jer su se potrudili da naprave svoju domaću zadaću. Nautički portali poput nauCAT-a omogućuju im da se pobliže i osobno upoznaju s brodom čak i puno prije nego ga vide uživo kroz fotografije, video i informacije priložene u članku o brodu.

2. Najbolje staviti na prvo mjesto

Fotografije i video sastavni su dio oglasa, ali za sada, usredotočimo se na ‘informaciju’ kao dijela jednadžbe. Nakon što se kupac privuče, odmah ga treba bombardirati informacijama koje uključuju ono najbolje u ponudi ili jedinstvene karakteristike broda – nešto što će kupca najvjerojatnije uzbuditi. Izbjegavajte otrcane fraze kao ‘Jedinstven model’ ili ‘Ograničena količina’, koje možda dobro zvuče, ali kupcu ne daju višak informacija ili osjećaj žurnog djelovanja.

3. Koristite natuknice

Druga taktika koja se koristi kod mnogih uspješnih oglasa je upotreba natuknica. Sažimajući jednostavne poante u oglas (kao što su dodatna poboljšanja ili dodatna elektronika), potencijalnom kupcu se omogućuje da u kratkom vremenu dođe do novih saznanja.

Savjeti za održavanje starijih brodova

4. Koristite primjereno ponašanje na mreži

Dok kupce bombardirate informacijama, također ih morate tretirati s poštovanjem i imati na umu internetsku etičnost. Najvažnije je da ne ‘vičete’ na čitaoce korištenjem velikih slova kroz cijeli oglas. Iako se ovo može činiti kao cjepidlačenje, istraživanja kažu da su velika slova ljudima manje čitljiva i uglavnom ih čitaju slovo po slovo umjesto riječ po riječ. Drugim riječima, pišući cijeli oglas velikim slovima ne samo da riskirate da budete dosadni, već ujedno čitaoca usporujete – što je siguran put da na nekog ostavite negativan dojam u uzaludnom nastojanju da na njega djelujete pozitivno.

Postoje još neke problemi koje valja imati na umu: umetanje previše podebljanih (boldanih) riječi, koloriranih fontova i uskličnika može donijeti više štete nego koristi. Koristite ih, ali razborito. Zapravo, kad dvije rečenice u jednom redu imaju bilo koji od ovih formata, obično jedna je previše.

Internetska prodaja broda - kako napisati oglas

5. Ne zaboravite specifikacije

Sada kada ste napisali većinu oglasa s kojim kanite uhvatiti kupca, vrijeme je da ispunite praznine – pripadajućim specifikacijama. Istina, potencijalni kupci mogu sve specifikacije za virtualno svaki brod provjeriti bilo gdje na webu, ali zašto ih pustiti da odu s vašeg oglasa. Unošenje podataka je dodatni napor, ali kupac također neće cijeniti vaš dosadašnji trud ako sve informacije ne može naći na jednom mjestu. Ujedno, nedostatak specifikacija može dovesti do krivih pretpostavki. Spremnik goriva, na primjer, može varirati iz godine u godinu za isti model broda. Za neke kupce takve razlike mogu pogubno djelovati na pogodbu – zato budite sigurni da su sve navedene informacije točne.

6. Sažetak

A sada rekapitulirajmo sve važne, dosad navedene stvari:

1. Napišite naslov koji će privući pažnju.

2. U prvu rečenicu uključite informacije koje će uzbuditi potencijalnog kupca.

3. Koristite natuknice. One upadaju u oko, lako se čitaju i odmah daju poantu.

4. Pazite na svoje primjereno ponašanje na mreži, posebno kod upotrebe velikih slova.

5. Prikupite i uključite sve moguće specifikacije.

Koristite ovih pet taktika kad pišete internetski oglas, i sigurno ćete imati uspjeha. Kao što kažu marketinški stručnjaci: što bolji oglas, to bolji rezultati.