Nevera je iznenadna i snažna vremenska nepogoda, koju prati grmljavina, jak vjetar i pljuskovi, a posebno je opasna u vrućim ljetnim mjesecima. Iako to nije pravilo, najčešće se javlja u drugoj polovici ljeta. Prepoznajemo je po ogromnom crnom oblaku, more se neposredno pred njim doslovno ‘zacrni’, a iz daljine se vidi bljeskanje munja.

Pred njim često zna zavladati neka čudna tišina i more se potpuno umiri. Potom zapuše slab vjetar u pravcu oblaka, što često zna prevariti neiskusne jer pomisle da će sve to proći daleko od njih. No tada vjetar naglo ojača i poprimi suprotan smjer, grmljavina je sve jača i vrlo blizu i u tren oka se prolomi jak pljusak.

Oni koji su sve te simptome nevere prepoznali, već su odavno pobjegli i potražili siguran zaklon. Ima i onih koji su shvatili što se sprema, ali su na presporim plovilima da bi sigurno odmakli (kajakaši, paddleri, jedriličari i drugi na malim plovilima). Naravno, ima i onih ‘optimista’ koji misle ‘pa neće baš mene’, i ponajprije stranih turista kojima je takva iznenadna promjena vremena nepoznata pa uopće ne reagiraju dok ne bude kasno.

Ako ste među onim ‘hrabrima’ koji nisu na vrijeme pobjegli u siguran zaklon, tri savjeta koje uvijek treba imati na umu kada krećete na more:

1. Nikada ne budite previše opušteni, posebno ako ste na nekoj omanjoj barci s kojom nema brzog uzmaka, u kajaku, na dasci za veslanje i sličnom plovilu. Sa sobom svakako uzmite sigurnosni pojas, ručni VHF, a po mogućnosti i PLB (osobni lokator).

2. Ne napuštajte plovilo u slučaju prevrtanja (naravno, ako ne potone već i dalje pluta). Ako vas nevera ulovi na otvorenom moru gdje je nemoguće naći zaklon, ostanite uz svoje plovilo, spasioci će vas tako lakše naći.

3. Pazite na težinu. Vlasnici malih plovila skloni su ih preopteretiti. Recimo kajaci s puno opreme lako mogu pri jačim valovima ostati bez svoje plovnosti. Bez obzira na vrstu plovila, potrebno je znati njegovu nosivost.

Ipak, najvažnija predostrožnost je da prije svakog isplovljavanja, bez obzira kako je dan lijep, dobro proučite vremensku prognozu. Ako su u najavi upozorenja na neveru, na njen prvi znak budite spremni na brzi uzmak, jer s jadranskim neverama se nikada ne zna. Baš zbog tih iznenadnih promjena vremena (ne samo ljeti), davno je rečeno da tko zna ploviti Jadranom, može ploviti po bilo kojem moru ili oceanu na svijetu.

Odgovori