Jedrenje s bočnim vjetrom brzo je i zabavno. Samo popustite škotu i jedrite brzo. Ali da bi maksimalno iskoristili genovu, treba raditi malo više. Kada je škota genove opuštena, mjesto gdje je genova pričvršćena za škotu treba ići naprijed i van palube. Evo zašto:

Kao prvo, kada se škota genove opusti kako bi otpali što više niz vjetar, stražnji rogalj se podiže i omogućuje vrhu jedra da se izvrtanjem raširi. Što se više širi, to više vrh jedra podiže rogalj, čime se gubi pogonska sila. Pomicanjem klizača genove naprijed drži trimani kut korektnim tako da se vrh genove ne širi.

Također, što više otpadate i otpuštate glavno jedro, ono se pomiče prema genovi i zatvara prorez između dva jedra. To usporuje plovidbu. Micanjem vodilice van prema ogradi mičete vanjski porubnik što dalje od glavnog jedra.

Da bi postavili vodilicu van palube, potrebna vam je još jedna škota i koloturnik. Koloturnik se stavi na šinu ograde, ili možete montirati ušicu (sa stražnjom podloškom) na vanjskom rubu palube.

Vodilica koloture trebala bi biti postavljena dovoljno naprijed da ne dozvoli dizanje kraka genove. Kad pogledate jedro, sve pruge na jedru bi trebale imati blagi luk. Klizač na unutarnjoj šini je u normalnoj poziciji za jedrenje u vjetar, dok je vanjska vodilica četiri stope (1,22 m) naprijed.

Kada orcate, samo trebate prilagoditi vodilicu genove prema naprijed ili natrag da dobijete korektan trim jedra. Dobra metoda brzog prilagođavanja za orcu je da jedro istovremeno dotakne lande i gornji križ. Kada jedrite s bočnim vjetrom, jedra se pomaknu daleko od broda, pa gubite ovaj jednostavni pokazivač.

Brza metoda kod jedrenja u bok je pomaknuti vodilicu dovoljno naprijed tako da kut škote genove bude usmjeren prema sredini prednjeg ruba jedra. Naravno, provjerena metoda za pravilan položaj vodilice je da sva tri pokazivača vjetra (vunice) budu u istom položaju. Ako gornji unutarnji indikator vijori prema gore, pomaknite vodilicu još više naprijed.

Postoje slučajevi kada je primjeren položaj vodilice negdje na sredini između vanjske i normalne šine. U tom slučaju treba trimati s obje škote dok se jedro ne dobije u pravilan položaj. Obratite pozornost kako se prsten roglja izokrenuo kada je pod tenzijom obiju škota.

Vanjska vodilica bi trebala dobro otvarazi prostor između glavnog jedra i genove, kako vrh genove ne bi bio loše podešen.

Odgovori