Dolaskom hladnijih dana jesenska nautička sezona sve je bliže, a time i snižene temperature mora, ali i manjih gužvi na plovnim rutama, u marinama i sidrištima. To je i početak prave ribolovne sezone, no i povećanog opreza, posebno za nautičare u manjim plovilima.

Kako službe koje bi se trebale brinuti za sigurnost na hrvatskom djelu Jadrana ne daju nikakve sigurnosne savjete, prenosimo one američke obalne straže (s njihovom statistikom koja se ne mora slagati s onom na hrvatskoj obali), jer se u mnogim dijelovima mogu primijeniti i kod nas.

– Dok se tijekom ljetnih mjeseci dogodi najveći broj nesreća na moru kada je puna sezona rekreacijske plovidbe, izgledi za smrtne slučajeve puno su veći tijekom listopada i studenog. Razlog? Nepripremljenost za uvjete (22 do 25% svih nesreća u tim mjesecima završavaju smrtnim slučajem).

– Statistike također pokazuju da preko polovine smrtnih slučajeva nastaje na manjim brodicama. Razlog je što su te brodice većinom otvorene za elementarne nepogode i puno ranjivije na vjetar, valove i potapanje.

– Hladno vrijeme brzo će iscrpsti vašu snagu. Nošenje prsluka za spašavanje dat će vam vremena da se sigurno vratite na brod ako ste slučajni pali u more. Također će osigurati da se na brod vratite brzo i bez pomoći, npr. preko ljestvi ili čak konopca za privez (u preko dvije trećine svih kobnih nesreća na moru žrtve su se utopile, a od njih 90% nije nosilo prsluk za spašavanje).

– Nemojte da vas sunčano nebo prevari. Budite prikladno obučeni i nastojte prepoznati čak i male promjene vremena, jer hipotermija može biti stvarna prijetnja ako niste dobro pripremljeni.

– U jesen će se naći vrlo malen broj nautičara ili ribiča blizu vas – vaših najbližih potencijalnih spasitelja. Bez pomoći posade s vašeg broda oni su vam jedina rezervna opcija. Kada idete sami na more, nekome iz obitelji ili dobrom prijatelju recite kuda idete i kada očekujete da ćete se vratiti, kako bi oni mogli pozvati nadležne službe u slučaju da kasnite s povratkom.

– VHF radio je obavezan. Ovisno o tome gdje se nalazite, mobitel ili osobni lokator mogu biti dodatni dijelovi važne komunikacijske opreme.

Izvor: BoatUS Media

Odgovori