Svi volimo imati čisti brod, jer on nije samo prijevozno sredstvo već i naš dom na višednevnim krstarenjima. Stoga je svakodnevno održavanje čistoće potreba a ne hir dokonih nautičara. Sredstva za čišćenje broda često su višestruko skuplja od onih za domaćinstvo, pa ovdje nudimo prihvatljive alternative. Naime, neke od najboljih ideja su ne samo jeftine već često i besplatne, a dugoročno će vas spasiti od mnogih briga i troškova. Evo nekoliko jednostavnih na koje možete računati.

Pohranjivanje trake u vrećicu s patentnim zatvaračem

Čista, uredna, ravna crta boje (npr. kada u proljeće stavljate antivegetativni premaz) užitak je za oči i lako se postiže pažljivom primjenom pik trake. Na žalost, sve se može lako pokvariti ako boja uđe ispod ruba trake, upropaštavajući cijeli trud. To je često uzrokovano malim djelićima prljavštine koja se uhvati uz rub trake. Da to izbjegnete, traku spremite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem dok nije u uporabi. Vrećica će sačuvati traku od prljavštine i spriječiti isušivanje ostatka trake dok nije u upotrebi.

Stavljanje trake u mikrovalnu pećnicu

Ništa nije tako izluđujuće kao traka za maskiranje koja se ne da odmotati, već se samo odljepljuje u malim djelićima. Prije nego što je bacite u smeće, traka se često može revitalizirati brzim zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici. Nemojte pretjerati: 5 do 10 sekundi često je više nego dovoljno da revitalizira ljepilo i vrati traku u upotrebljivo stanje.

Pokrijte kraj mlaznice vazelinom

Vlasnici plovila koriste puno skupih brtvila i kompozitnih smjesa u patronama. Polovično iskorištene patrone često se sasuše pri vrhu pa postaju neupotrebljive, zbog čega se bacaju u smeće. Da biste izbjegli zalihu sasušenih patrona, kraj mlaznice namažite većom količinom vazelina. Oslobađa zrak i sprječava otvrdnjavanje sadržaja patrone. Sljedeći put kada trebate silikon za brtvljenje ili kompozitnu smjesu, temeljito obrišite želatinu i iscijedite malo silikona kako biste bili sigurni da je unutrašnjost mlaznice ostala čista.

Jeftini čistač ruku

Mnogi poslovi na brodu mogu vam priuštiti uprljane ruke. Za brzo i učinkovito ručno čišćenje koje će dobro ukloniti masnoću i prljavštinu, uzmite na ruke malo maslinovog ulja i posipajte ih šećerom. Sve to obrišite papirnatim ručnikom, a potom ruke normalno operite sapunom i vodom.

Jednostavno uklanjanje boje

Neželjeni ljepljivi ostatci boje na stakloplastici ili metalnoj površini lako se uklanjaju sredstvom za čišćenje pećnice (izbjegavajte koristiti na neobojenim površinama.) Za najbolje rezultate poprskajte sredstvo, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim obrišite spužvicom. Pazite, time se uklanja i naneseni vosak, pa ga stoga nanovo nanesite da ne ostane mutna mrlja. Prije korištenja ispitajte malu količinu na neprimjetnom mjestu kako bi bili sigurni da si nećete oštetiti tretiranu površinu.

Trik za rukavice

Jednokratne rukavice su velika pomoć u održavanju čistih ruke, ali njihovo skidanje s ruku može biti bolno ako su rukavice znojne. Malim dodavanjem pudera za ruke učinit će lateks i nitrilne rukavice da lako skliznu. Kako bi ruke ostale čiste kod skidanja prljavih rukavica, nježno uhvatite manžetu jedne rukavice, izvucite je dok se ne izokrene prema van, a zatim upotrijebite čistu unutarnju stranu kako biste uhvatili drugu manžetu, izvucite ruku i zatim bacite rukavice u smeće. I eto, čiste ruke!

Izvor: Mark Corke/BoatUS

Odgovori