Počele su gužve na rampama za porinuće manjih plovila i u marinama sa značajnim rekreacijskim prometom na moru. Nepažnja operatera, neprimjereno osmatranje, neiskustvo kormilara, kvarovi motora i konzumacija alkohola su bili pet glavnih čimbenika koji su pridonijeli nesrećama proteklih sezona, a svaki od njih bi mogao opet doći do izražaja i u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni. Zato proučite ovih pet savjeta, možda će doprinijeti da bude barem jedna nesreća na moru manje:

  • Spriječite vlastitu rastresenost: Biti rastresen, čak i na trenutak, može iz dobrog napraviti loš dan. Prije nego što krenete u plovidbu, dobro naučite kako upotrebljavati svoj GPS, a ne da pognute glave usred plovidbe pokušavate shvatiti kako se prebaciti iz ekrana u ekran. Možete li regulirati gas dok drugom rukom držite kolo kormila bez gledanja? Znate li gdje se nalazi prekidač za trim, svjetla za plovidbu ili prekidač za paljenje/gašenje motora? Ako ne, provedite neko vrijeme memorirajući lokacije upravljačkih komandi vašeg broda. Prilikom plovidbe pokušajte zanemariti nepotrebne razgovore koji se događaju oko vas, osim vrijednih informacija od uslužnog osmatrača. Pisanje poruka i surfanje na mobitelu tijekom plovidbe opasne su aktivnosti, baš kao što su i u automobilu.
  • Držite se podalje od alkohola dok niste na sigurnom vezu – uz dodatan utjecaj sunca, vjetra i valova, alkohol smanjuje situacijsku svijest. Pijte puno vode i drugih bezalkoholnih pića.
  • Najbolji prsluk za spašavanje je onaj kojeg ćete nositi: trošak dodatnog novca na udobni prsluk za spašavanje znači da su vam šanse za nošenje uvelike povećane. Pogledajte nove, male, lagane sigurnosne prsluke na napuhavanje koji nisu poput starih neudobnih prsluka. I uvijek je pametno imati svu posadu opremljenu prslucima za spašavanje, jer nikada ne znate što se u plovidbi može desiti, premda je koju sekundu ranije sve izgledalo idilično.
  • Savjet za veslače na daskama (padlere): Potrebno je razumjeti sva nautička pravila plovidbe, vježbati obrambeno veslanje i pretpostaviti da vas nitko ne vidi. Noću treba imati upaljeno bijelo svjetlo (sjajne naljepnice obješene oko vrata veslača ne ispunjavaju uvjete). Izbjegavati pretrpana sidrišta i zagušena područja marina.
  • U slučaju kvara na brodu: Službe pomoći na moru na nacionalnoj razini tradicionalno bilježe stotine zahtjeva od nautičara koji trebaju pomoć zbog praznih akumulatora i zapetljanog sidra tijekom sezone. Da ih ne biste trebali kontaktirati, pažljivo pratite pražnjenje akumulatora tijekom dugog dana na vodi, pazite na promjene valova i vjetra, te budite super oprezni kod vađenja svog sidra da ne zakačite tuđe prilikom napuštanja uvale.

Ako ste to sve proučili, još vam samo možemo zaželjeti dobro more.

Odgovori