Krstariti s prijateljima ili porodicom je srž nautike. No u slučaju opasnosti, mogu li oni brzo naći protupožarni aparat ili dati točnu lokaciju broda spasiocima – bez vaše pomoći?

Krstarenje bi trebala biti zabava, tako da ne treba nepotrebno plašiti goste. No ipak, svaki bi skiper trebao odvojiti par minuta prije napuštanja marine i s posadom podijeliti par sigurnosnih uputa. To su:

Sigurnosni prsluci: Dajte sigurnosni prsluk ispravne veličine onom tko ga želi nositi, a ostalima pokažite gdje su spremljeni i kako se oblače.

Protupožarni aparati: Morali bi biti lako vidljivi kraj motora ili u kuhinji. Posvetite trenutak objašnjenju kojeg su tipa i kako bi trebali biti upotrebljeni. Istaknite mjesta kroz koja se aparat mora usmjeriti u motorni prostor u slučaju požara na motoru.

Signalne baklje: Pokažite gdje su smještene i kako se sigurno aktiviraju bez da uzrokuju ozljedu.

Gašenje motora i zatvaranje dotoka goriva: Posebno na jedrilicama, nije uvijek jasno gdje se motor gasi (uobičajeno je izvlačenje gumba za gašenje).

VHF radio: Vrlo je važno da posadu upoznate s osnovama rukovanja, kako da pošalju poziv u pomoć i kako da taj poziv pošalju pritiskom na jedan gumb, ako je stanica njime opremljena.

Preklopka baterije: Pokažite posadi kako se isključuju baterije (akumulatori) u slučaju požara na električnim instalacijama.

GPS, Chartplotter: Posada bi na toj elektronici u najmanju ruku morala znati naći geografsku širinu/dužinu pozicije. Istaknite poziciju na ekranu. Imajte tradicionalne karte i posadi pokažite od kuda idete i koja je dnevna ruta.

Oprema u slučaju čovjeka u moru: Pokažite mjesto te opreme i ukratko objasnite njenu upotrebu.

Odgovori