´Šok, strava! Zar opet kukci na brodu!´

Svatko tko posjeduje brod vjerojatno se barem jednom susreo s kukcima na brodu i prošao kroz proces kako se osloboditi tih napasnika. Naravno, neki su kukci gori od drugih, no svi jednako uzrokuju vlasnikov visok tlak. Žohari i gagrice (moljci) će se udobno useliti na bilo kojem brodu, štakori također, o komarcima da ne pričamo, a čak će i zmije naći svoj kutak.

Najopasniji su štakori, jer preko noći mogu u komadiće sažvakati električnu instalaciju. Moljci su benigne prirode jer ne jedu puno, ali odjeća u ormarima neće izgledati nimalo elegantno kada se tamo nasele. Što se tiče žohara, iako ih ima u samo nekim dijelovima svijeta, sposobni su da ogade svako jelo.
Začudo, rješenja za borbu protiv tih napasnika su vrlo jeftina, potrebno ih je samo stalno primjenjivati, posebno prije nego se krene na kakva duža krstarenja ili prije početka godišnjih odmora kada će se plovilo intenzivnije koristiti. Ovdje je sedam osnovnih pravila koja će spriječiti dolazak kukaca ili pružiti rješenja ako se to već dogodilo:

  1. NIKADA NE DONOSITE KUTIJE IZ KARTONA (ljepenke) na brod, a papirnate etikete pošpricajte insekticidom protiv kukaca za uništenje njihovih jajašca, ili ih uklonite prije spremanja. Ako to izgleda kao velik posao, sjetite se samo da je ipak puno manji od samog rješavanja žohara.
  2. Svu otvorenu hranu ili neotvorene zrnaste proizvode držite u HERMETIČKI ZATVORENIM POSUDAMA, ili plastičnim vrećama sa zip zatvaračem. Ovo će spriječiti razmnožavanje kukaca ako su već kontaminirali hranu. Kad ovo napravite, umetnite par LOVOROVIH listova.
  3. Ako su se gagrice naselile, svaka MIKROVALNA PEĆNICA će očistiti hranu za pet minuta, ili LEDENICA za dva sata. Tada, kada je čista, umetnite lovorov list (ili u vakuumirani paket, ako je moguće). To se ponajviše odnosi na zrnate proizvode, tjesteninu, brašno, muesle, rižu, kekse itd.
  4. Na brodu imajte KLOPKU ZA ŠTAKORE, a ako štakora ima u pristaništu, na konope kojima je brod vezan stavite lijevak ili lonac naopako (blizu broda a ne blizu mola, jer ako konop padne u more štakor ga može plivajući zaobići).
  5. Da ubijete žohare, zaboravite komercijalne proizvode, jer oni će ubiti samo nekoliko. Pomiješajte BORNU KISELINU I ŠEĆERNU GLAZURU, napravite od te smjese kuglice i stavite ih posvuda po brodu, posebno u spremištima i tamnim kutevima. S vremenom kuglice će se rastopiti, pa kada ćete ih htjeti zamijeniti, pokupite ih malim dijelovima aluminijske folije.
  6. Spirale protiv komaraca, ali i ostali proizvodi dostupni su svuda u svijetu gdje ima komaraca i sačuvat će vašu kožu preko noći.
  7. KUPITI: klopke za štakore, plastične vreće sa zip zatvaračima, hermetički zatvorene plastične posude, Lovorov list, bornu kiselinu, glazirani šećer, lijevak ili lonac, spirale protiv komaraca.

Jednostavno! Kupite sve navedeno, primijenite ova pravila i imat ćete krstarenje bez nametnika.

Odgovori