Mnogi od nas vole čitati o materijama i stvarima koje u sebi imaju ‘aha!’ faktor. Znate već, to su oni mali savjeti i trikovi koje naiđete u magazinima, knjigama ili na internetu. Oni kojih bi se željeli sjetiti na sljedećoj plovidbi ili kad nešto radite oko broda. Ili savjet koji će vam uštedjeti vrijeme kad imate gladnu posadu koja gleda u vas razjapljenih usta.

Kako zaštititi ruke i nokte od brodske boje

Prije nego krenete s bojanjem podvodnog dijela trupa, operite ruke sa sapunastom vodom. Ne ispirajte ih. Kada se osuše, utrljajte sapun u kožu i ispod noktiju. Nakon posla, kada dođe vrijeme čišćenja, sve jednostavno isperite pa ruke i nokti na sebi neće imati ostatke boje.

Riješite se neugodnih mirisa iz wc-a

Kada ispirete wc školjku, mali organizmi se nasele u cijevima. Kada uginu i istrunu, ispuštaju strašan miris koji usmrđuje cijeli zahod (i pola broda). Jednostavan trik je da oko cijevi omotate samoljepljivu foliju za hranu i učvrstite je izolir trakom. Ona će blokirati mirise na isti način na koji čuva hranu od mirisa u hladnjaku.

Zaposlite najbržeg mogućeg kuhara

Lonci na paru mogu biti veliki, ali oni su dobro napravljeni, imaju brtveni poklopac i kuhaju super brzo. Pile u njemu možete ispeći za 15 minuta ili ga iskoristiti za pečenje kruha. Iskusni pomorci kažu, što manji brod to mu više treba lonac na paru.

Eto, iskoristite te trikove prvom prilikom. Samo da ne bude kao u onom pretpotopnom vicu ‘Sjeti se Mujo’.

Odgovori