Jedno od pitanja koje nautičari najčešće postavljaju je – Kada je najbolje vrijeme za kupnju broda? Odgovor – Najbolje vrijeme za kupnju broda je van sezone, kako to preporučuju stručnjaci iz nautičke industrije. S druge pak strane, najbolje vrijeme za prodaju je početak nautičarske sezone, kada je potražnja najveća.

Po svim pokazateljima, zimski nautički sajmovi je najbolje vrijeme da se dobije dobra cijena za novi brod. Vrhunac te sezone su tipično siječanj, veljača i ožujak, gdje kontinentalni nautičari na tim sajmovima mogu obaviti dobru kupnju. Nautičarima uz more to vrijeme nije posve mrtva posezona, no prodavači se u to vrijeme pokušavaju riješiti što više brodova sa svog lagera, jer proljeće uvijek donosi nove modele.

Kako se mnogi stručnjaci ne slažu kada je najbolje kupovati, pričekati neki zimski nautički sajam ili otići direktno zastupniku i rezervirati brod za proljeće, u sljedećem članku donosimo par savjeta kako kupovati na nautičkom sajmu.

Savjeti za sajmove

Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za kupnju broda tijekom posezone, koja se podudara sa sezonom održavanja zimskih nautičkih sajmova. Oni se također slažu da su nautički sajmovi velike prilike za nautičare da dobe posebne popuste, kao i da se sretnu sa zastupnicima i proizvođačima. Ako još niste kupili brod, sajmovi mogu biti zabavni i svakako ih posjetite. Nedvojbeno, svaka osoba koja ozbiljno razmišlja o kupnji broda, trebala bi svoju potragu za svojim idealnim brodom započeti upravo tamo.

Naučite svoju domaću zadaću prije posjete nekom sajmu

Nautički sajmovi su najbolji način za početak putovanja, čija je svrha kupnja broda koji će zadovoljiti sve vaše interese. Oni su jedan od najboljih puteva za upoznavanje s različitim brodovima, no najbolji način da utvrdite da ste napravili odličan posao na nautičkom sajmu je da se pred sam sajam dobro pripremite. To katkada može biti teško je zastupnici većinom nemaju online alate gdje možete odabrati razne verzije broda i vidjeti njihove cijene. Zato prije sajma nastojte preko interneta dobiti sve moguće informacije za sve brodove koji su u krugu vašeg interesa.

Obiđite što je moguće više nautičkih sajmova

sajam brodova

Primarna zimska sezona nautičkih sajmova proteže se od siječanj do ožujka, kada se stručnjaci slažu da je najbolje vrijeme za kupnju broda. Ako ste ozbiljan kupac, koristite sajmove kako bi imali što bolji uvid u aktualnu ponudu i cijene, posjetom jesenskih nautičkih sajmova. Nautički sajmovi se održavaju diljem zemlje i barem je jedan, ako ne i više, blizu vas. Ako posjetite više sajmova, dobit ćete potpun uvid u proizvođače, zastupnike i cijene, što će itekako pomoći da se suzi polje potencijalnih brodova koji vam odgovaraju.

Iskoristite sajmove u svoju korist

Nautički sajmovi postoje da vam olakšaju izbor, zato ih iskoristite da saznate sve o brodovima koji vas interesiraju. Najbolji dio nautičkog sajma je taj što su mnogi brodovi na jednom mjestu i lako ih se uspoređuje. Uzmite fotoaparat i bilježnica i zapišite sva opažanja za svaki brod koji vam zapne za oko. Zapišite što vam se sviđa a što ne za svaki model i sve svoje dojmove. Uzmite brošure brodova koji vas zanimaju, ali napravite i vlastite slike jer u brošurama nema slika mnogih detalja koji bi za vas mogli biti važni. Što je najbitnije, zapišite sajamsku i katalošku cijenu, tako da možete usporediti cijenu na sajmu i kod samog zastupnika (nakon sajma).

Sajmovi su također odlično mjesto za upoznavanje s proizvođačima i zastupnicima. Naposljetku, ne bojte se izreći vama prihvatljivu cijenu, čak i ako znate da još niste spremni za kupnju. Možda dobijete cijenu vrlo blizu onoj koju bi mogli trenutno platiti, posebno ako je prodavač vrlo zainteresiran da s vama napravi posao.

Ne kupujte impulzivno

Osim ako niste temeljito pripremljeni i ako je cijena zaista povoljna, ne kupujte brod nakon svog prvog posjeta. Pokušajte doći na sajam već prvog dana, tako da vam ostane dovoljno vremena za razmišljanje o potencijalnoj kupnji. Neki veterani u kupnji broda na sajmovima predlažu čak čekanje do zadnjeg trenutka zadnjeg dana. Jer tada postoji mogućnost dobivanja još bolje ponude kojom bi prodavači nadoknadili gubitak nastao izložbenim troškovima. Drugi stručnjaci ne slažu se s kupnjom na sajmovima, već preporučuju izravnu kupnju kod prodavača. Što je od toga bolje, ipak ćete morati otkriti sami …

Savjeti za kupnju rabljenog broda

Kupnja vanbrodskog motora