Niste osobito iskusan nautičar, većinom svojom brodicom idete na kupanje do neke mirnije i malo udaljenije uvale. Često s vama ide i vaše društvo, jer tako je zabavnije i veselije provesti dan na kupanju.
Ipak, i za vas vrijede pomorska pravila, bez obzira na to što su ture relativno kratke i što većinom plovite u zatvorenom akvatoriju uz obalu. Par savjeta i za takve kapetane:

• Uz obitelj, ugostit ćete i prijatelje na svojoj brodici – mnoge od njih bez ikakvog plovidbenog iskustva. Prije nego krenete, kratko podučite goste, ne samo o bitnim stvarima kao što je kako se kretati po plovilu koje se kreće (jednom rukom uvijek se pridržavati za brod) ili kako koristiti nesretni toalet, već im također pokažite kako je lako koristiti VHF radio i sigurnosnu opremu, osobito pojaseve za spašavanje.

• Djeci svakako osigurajte prsluke za spašavanje. Neka ih nose tijekom cijele plovidbe, nikad ne znate kada će neki veći brod ili gliser dobrano zanjihati vašu brodicu.

• Nemojte preopterećivati brodicu. Budite oprezni pri dodavanju dodatnih putnika, hladnjaka i opreme, osobito kod manjih plovila koja su sklonija preplavljivanju. Također je važno zadržati sve u brodu i izbjegavati da se putnici voze ili sjede bilo gdje drugdje osim na određenim mjestima za vrijeme plovidbe. Plovidba s nogama preko bokova ili razme i na naslonima sjedala smatra se nesigurnom aktivnošću.

•Uporaba alkohola je vodeći poznati čimbenik koji doprinosi nesrećama na moru. Pričekajte s alkoholom sve dok se sigurno ne vratite na obalu. Uz dodatne utjecaje sunca, vjetra i valova, alkohol smanjuje svjesnost situacije i usporava vrijeme reakcije.

• Kada stigne večer i dignete sidro, možda ćete poželjeti požuriti se kući. Ne. Usporite. Odustanite od onog škakljivog, plitkog prečaca kući. Budite oprezni i strpljivi, jer svi se vraćaju i nervozno žele što prije stići do marine – i izgledi za siguran povratak kući se povećavaju.

• Izbjegavajte dvije najveće pogreške. Službe pomoći na moru izvješćuju da prazni akumulatori, kao rezultat cjelodnevne glazbe, hladnjaka ili drugih dodataka, te problemi s vađenjem sidra koji se javljaju na krcatim sidrištima, uobičajeni su zahtjevi za pomoć na moru tijekom večeri. Pratite potrošnju baterije, polako izvlačite sidro i budite super oprezni kako ne biste pregazili tuđu sidrenu liniju nakon završetka kupanja.

• Ako vas uhvati noć i vraćate se po mraku, što više osmatrača imate, to bolje. Međutim, u takvim mračnim uvjetima, bijela svjetla u kokpitu ili na palubi mogu ometati noćno osmatranje posade i njihovu sposobnost da uoče promet ili opasnosti. Isključite ili zatamnite osvjetljenje, osobito ako koristite mobilni telefon, ili razmislite o korištenju samo crvenih pomoćnih svjetala na brodu ili za kormilom. Prijenosna LED prednja svjetla s crvenim lećama mogu pomoći posadi da zaobiđu drugi brod i sačuvaju svoj vid za bolje osmatranje prometa.

Izvor: BoatUS pressroom