Ljeto je bilo dugo, ali zima je već na vratima. Kada svoju jedrilicu spremite za prezimljavanje, ne zaboravite svoja jedra odnijeti u jedrariju na servis, što uključuje pranje, pregled i popravak.

Ako si to ne možete priuštiti, evo kako to možete napraviti sami.

Sam svoj majstor
Jedra koja se često koriste, ili se koriste u teškim vremenskim uvjetima, trebaju se oprati svake sezone. Namočite jedra u toploj vodi s blagim detergentom na par sati, a potom ih dobro isperite. Prije slaganja jedra moraju biti potpuno suha. Za to trebate veliki prostor. Ako su jedra djelomično prljava, prije namakanja dodajte u vodu malo izbjeljivača. Prljave mrlje trebaju se lagano izribati. Laminirana jedra treba prati šmrkom, osušiti ih i složiti. Nikako ih ne namakati i ribati.

Skidanje mrlji
Plijesan – namočite zaprljan dio u blagom izbljeđivaču na dva sata; lagano ga oribati.

Rđa – Sredstva za uklanjanje rđe prodaju se pod različitim imenima i dostupni su u skoro svim željezarijama. Očišćeno područje treba temeljito isprati.

Ulje, mast i tar (katran) – na zaprljano područje lagano stavite aceton ili benzin za upaljače i mrlju trljajte čistom krpom. Kad mrlja postane svijetla, oribajte je detergentom i vodenom otopinom. Isperite sav aceton iz materijala!

Pregled
Raširite jedra i pažljivo pregledajte uglove. Uglovi su najopterećenija područja na svakom jedru. Provjerite šavove, ušivene remene i našivke. Pazite da šavovi budu čvrsti, da ušivci nisu poderani i izblijedili, a našiveni dijelovi u dobrom stanju. Dobro provjerite rubove jedra, osobito tamo gdje je porubni konop. Bilo kakav otrcan vrh porubnog konopa na glavnom jedru ili genovi treba se dotjerati vrućim nožem.

Na glavnom jedru provjerite sve klizne dijelove i ušivene dijelove koji su pričvršćeni za jedro. Ako jedro ima porubni konop, provjerite obje strane da nema raspora na traci oko užeta. Ako jedro ima ijednu letvicu pune dužine, provjerite da dakronska traka oko porubnog konopa nije izlizana. Pregledajte džepove letvica da nisu oštećene od struganja o pripone.

Na genovi, pažljivo provjerite stražnji rub. Vanjski porubnik se povlači preko pripona i jarbola kod svakog letanja. Oprema na jarbolu kao radar, palubno svjetlo, okov tanguna, itd, grebe i s vremenom dere genovu kada preletava na drugu stranu.

Ako na jedru pronađete bilo kakvu rupu, oslabljeno mjesto ili strunuti ušiveni dio, jedro odnesite jedraru na profesionalni popravak.

Spremanje
Sva se jedra moraju složiti da ne bude oštrih rubova preklopa. Jedra se spremaju u čistom i dobro ventiliranom prostoru. Svakako izbjegavati vlažne prostore zbog razvoja plijesni. Plijesan neće oslabiti jedra, ali uzrokuje ružne mrlje koje se ne uklanjaju lako.