Zamislite da plovite po vrlo ružnom vremenu. Valovi su veliki, vjetar puše svom snagom i morate okrenuti brod za 180 stupnjeva kako biste mogli napraviti zaustavni položaj. I to morate napraviti bez opasnosti da brod ostane okrenut bokom prema vjetru ili prevrtanja. Kako ćete napraviti ovaj zamršen manevar pod motorom da bude siguran i pod potpunom kontrolom? Izbor trenutka bit će ključan za uspjeh, a mi vam donosimo pet koraka za uspješno izvođenje ovog manevra.

Kada koristiti ovu tehniku

Koristite ovu specijalnu tehniku ‘brzog okreta’ ako ste pod motorom i plovite ispred vjetra i valova. U teškim uvjetima shvatit ćete da brod treba okrenuti u suprotnom smjeru i suočiti se s valovima iz više razloga:

● da postignete veći komfor s manje valjanja
● da se odmorite kada ste sami ili imate malu posadu
● usporite za što bolju kontrolu nad brodom
● skratite ili smanjite jedra kako bi uravnotežili brod
● promijenite kurs zbog izbjegavanja opasnosti (npr. plićaka, područja gdje se lome valovi)

Pet koraka za manevar ‘brzog okreta’ pod motorom

Nakon što pročitate tih pet koraka, isprintajte ih i spremite na brod. To će vam pomoći u budućnosti ako ćete morati koristiti taj manevar.

1. Studija obrasca krmenih valova

Promatrajte preko krme i proučite obrazac valova. Gledajte velike valove. Oni će najčešće stići nakon serije manjih valova. Pokušajte napraviti grubu procjenu vremenskog intervala između velikih valova u seriji.

2. Pričekajte da veliki val prođe ispod vas

Usmjerite brodsku krmu prema valu. Pričekajte da veliki val prođe ispod kobilice i napusti pramac. Tako ćete biti u poziciji da iza velikog vala napravite manevar. Počnite odbrojavati vremenski interval u sekundama prije nego što val prođe. Dobro pogledajte iza sebe da se veći val nije formirao prije nego ga očekujete. Ako je, pričekajte da prođe prije sljedećeg koraka.

3. Jako okrenite kormilo

Okrenite kormilo u smjeru okreta. Pazite, to mora biti odmah nakon što prođe veliki val i oslobodi vašu kobilicu i pramac.

4. Dajte puni gas

Koristite svu snagu motora da se brzo okrenete. Okrenite pramac prema valovima prije nego stigne nova serija velikih valova. Prije toga odbrojite procijenjeni vremenski interval.

5. Usmjerite brod prema valovima pod nekim kutem

Usmjerite pramac prema valovima pod kutem od par stupnjeva. Plovidba će biti bolja s manje stresa za posadu, trup i palubnu opremu. Smanjite gas na minimum kako bi držali poziciju. Brzina prouzročuje oštećenja, ozbiljno valjanje i ljuljanje s vjerojatnošću ozljeđivanja posade ili da podlegnu morskoj bolesti. Usporite toliko da održite maksimalnu kontrolu nad brodom.