Borite se protiv svojih instinkta, ne protiv vode. Svi koji neočekivano padnu u hladnu vodu žele slijediti svoj instinkt i snažno plivati i boriti se protiv hladne vode. No kada se borite s njom, velika je šansa da ćete izgubiti (život). Ako se neočekivano nađete u hladnom moru, činite što je moguće manje, plutajte.

Nautička sezona je službeno počela sredinom ovog mjeseca, iako more još nije za kupanje (bar ne ono daleko od obale). I tu se kriju opasnosti za sve koji su svojim brodicama pohrlili na more – pad u hladno more zna biti koban za mnoge nesretnike, posebno ako ne znaju kako se ponašati u takvoj situaciji.Prema istraživanju RNLI-a, 10% ljudi koji su poginuli zbog pada u hladnu vodu u tom je trenutku plovilo na jedrilici ili motornom brodu. Najvažnije je zapamtiti da se nakon pada u vodu treba othrvati instinktu preživljavanja i početi mahnito plivati, već treba primijeniti jednostavnu vještinu – plutati.

U istraživanju se kaže da je barem 40% utopljenika slijedilo po život opasan instinkt i odmah se pokušavalo spasiti plivanjem. Pretpostavlja se da samo 3% osoba zna kako reagirati u takvoj neočekivanoj situaciji prilikom pada u hladnu vodu.Padom u hladnu vodu na bilo kojoj temperaturi nižoj od 17 stupnjeva dolazi do hladnog vodenog šoka. To pokreće instinkte preživljavanja koji su opasni po život poput teškog disanja, mahnitog bacakanja i pokušaja snažnog plivanja.Ovakva reakcija je najgora moguća i dovodi do ubrzanog utapanja jer povećava šansu unosa vode u pluća, maksimalno napreže srce, hladi kožu i reducira uzgon zbog ispuštanja zraka iz odjeće.

Preporuka je plutati 60 do 90 sekundi, dok ne prođe prvotni šok i kada unesrećeni vrati kontrolu nad disanjem.Preporučeni položaj je nagnuti se na leđa kako bi dišni putevi ostali čisti dok se osoba ne umiri i počne normalno disati. Nakon toga će čovjek u moru biti u boljoj poziciji da počne plivati ili zvati u pomoć.Samo 3% ispitanika je reklo kako bi plutanje bilo prvo što bi učinili kad bi nenadano pali u hladnu vodu.40% ih je reklo kako bi plivanje bila prva reakcija, dok je 2% reklo kako bi bili u panici – dva instinktivna odgovora za postupke od koji se svakako treba suzdržati.Ostali su rekli da bi skinuli odjeću (4%), ne činili ništa (3%), zadržali dah (1%) i 4% ne bi znalo što učiniti. Ove savjete svakako podijelite s najbližima i kad je god prilika vježbajte vještinu plutanja za opstanak – ona je velika razlika između života i smrti.

Odgovori