Što je oprema broj 1 za preživljavanje? Da možda ne mislite da je prsluk za spašavanje na samom vrhu ljestvice? Pogrešno, on je daleko drugi kada se radi o preživljavanju! Ovaj ultimativni alat za plovidbu može se koristiti na bilo kojem brodu na bilo kojem svjetskom moru ili oceanu.

Razgovarajte s jedriličarima na krstašima ili mornarima koji plove otvorenim morima i možete se kladiti da znaju za nekoga koji se upetljao u kakvo uže ili uzicu, ili pak sigurnosnu traku u trenutku kada na moru ne vladaju bajni uvjeti. Takvi incidenti mogu biti iznimno opasni, posebno kada vam se oko noge zapetlja uže, zbog čega možete izgubiti ravnotežu i pasti u more. U takvim momentima, u oko 99% slučajeva, jednostavan oštar nož na rasklapanje rješava stvar. Bez njega, teško se preživi takav incident, jer rezultat je utapanje.

Ali to ne znači da nož bude spremljen u džepu, ili negdje dolje u kabini u vreći, ili u koricama vezanim za postolje kompasa. Nož vam je potreban – u svakom trenutku – pričvršćen za remen. Nož s oštrom oštricom oslobodit će vas od užeta omotanog oko noge ili sigurnosnog pojasa koji se upetljao u slučajevima iznenadne opasnosti.

Razmislite o nožu kao o tri dijela jedrilice. Nož; Korice; Uzica za nošenje. Kod mokrih ruku nož može iskliznuti iz ruku zbog skliske drške. Zato uvijek, i baš uvijek uzica noža mora biti pričvršćena za remen hlača.

Napravite jednostavnu uzicu iz dugačkog tankog ali čvrstog konopa. Neka bude dovoljno duga, tako da kada izvadite nož možete dignuti ruku dovoljno visoko da prerežete pojas ili drugo uže barem na visini prsnog koša.

Prilikom krstarenja nosite svoj nož 24 sata dnevno 7 dana tjedno. I ne samo vi, nego svi na brodu. Nema iznimaka. Dobra navika koja su mora rano razviti da bi postala rutina. I taj spasilac mora biti s vama, vezan uzicom i spreman. Nikada ne znate kada će zatrebati. A kad dođe taj trenutak, ne morate razmišljati o tome možete li doći do njega. Tamo je i čeka kad god zatreba. Budite revni. Nosite nož. Jer pravi mornarski nože je multifunkcijski, i osim što će vam spasiti život, pomoći će i u mnogim drugim mornarskim aktivnostima (otvaranje pive, učvršćenja neke olabavljene vide, razmrsivanje nečijeg gordijskog čvora i slično).

Držite nož oštrim tako da može prorezati debelo platno ili uže. Operite ga u slatkoj vodi kad god je to moguće i nauljite po potrebi kako bi bio bez korozije na sebi.

Sigurnost plovidbe počinje s nošenjem odgovarajuće opreme za obavljanje posla. Mornarski nož je učinio svoju dužnost tisuću puta da spasi bezbrojne živote koji bi se inače izgubili. Nosite ovaj vitalni dio vaše osobne opreme – gdje god da plovite ili krstarite!

Izvor: www.skippertips.com

Odgovori