Ako plovite s malom posadom ili ste sami na brodu, bit će trenutaka kad od duge privezne užadi jednostavno neće biti koristi. Ili možda trebate zadržati brod što bliže molu kako biste mogli ukrcati/iskrcati posadu. Otkrijte pro i kontra ovog ‘tajnog oružja’ pristajanja i plovidbe.

Možda ste bili u situaciji u kojoj ste trebali kratko, privremeno uže za držanje broda blizu mola. Razmislite o okomitom užetu formiranim sa središnjom linijom (crvena crta na slici). Prije no što ukrcate opremu ili posadu, pričvrstite uže (vidi dolje) blizu najšireg dijela broda na oko 90° u odnosu na kobilicu. Sada će brod ostati čvrsto vezan bez ikakvog kretanja.

pristajanje brodom

1. Snažan vjetar ili struja mogu odmaknuti brod predaleko od mola. 2. Postavite bočno uže (crveno). Privucite brod. Ukrcajte se na brod. 3. Pomaknite bočno uže prema naprijed ili natrag. Uže neka bude labavo da se ne prenapregne kad nastupi plima/oseka. Za pojedinosti pogledajte članak.

Ovakav vez nikada ne smije ostati na dulje vremensko razdoblje, osim kratkog perioda dok traje ukrcaj/iskrcaj. Slijede koraci koji zajedno s ilustracijom pokazuju kako se okomito vezati radi lakšeg ukrcavanja ili iskrcavanja.

1. Želite sići na kopno. Vjetar i struja gurnuli su brod previše daleko od mola (slika 1).

2. Vežite bočno uže (tresinu) sa središnje bitve na pristanišnu bitvu. Provjerite duljinu užeta da bude otprilike onoliko dugo koliko i brod. Privucite brod. Siđite s broda (slika 2).

3. Odvežite uže s pristanišne bitve. Premjestite ga na bitvu koja je ispred ili iza (slika 3). Kada ga vežete neka uže ne bude prenapeto.

Koristite iste korake kada se vratite i želite opet na brod. Odvežite konop; privucite brod; ukrcajte se.

Nakon ukrcavanja, vratite konop na obalnu bitvu ispred ili iza broda. Ostavite dosta nenapetog dijela u bočnom konopu tako da ne dođe do naprezanja u slučaju oseke.

Ako ostajete duže na tom vezu (posebno preko noći), za siguran bočni privez postavite, osim pramčanog i krmenog konopa, pramčani i krmeni spring, da bi se spriječilo ljuljanje i dobio siguran odmak broda od obale (s pramca i krme povučete konope na obalnu bitvu koja se nalazi negdje oko sredine broda).

Izvor: www.skippertips.com

Odgovori