Jeste li sigurni da se voda nije zadržala na pojedinim nedostupnim mjestima unutar vaše male brodice za krstarenja?

Jeste li prošli kroz checklistu od sedam točaka da zaštitite svoj dizelski motor od oštećenja tijekom hladnih mjeseci? Slijedite ovih sedam savjeta autora Johna Vigora za ovo zimsko razdoblje.

1. Razmislite o ‘zaostaloj vodi’
Otvorite sve palubne otvore i pristupne lokere. Pogledajte unutra. Svaki savinuti rub ili udubljenje mogu imati ostatke vode, koja kod smrzavanja može načiniti štetu. Za zaostalu vodu u vodenom tanku, crijevima i pumpi John Vigor preporučuje ulijevanje mješavine vode i votke ili rakije u omjeru pola-pola, te pomoću pumpe provući kroz crijeva i u pumpu.

2. Cerada i ventilacija
Oborinske vode, ledeno inje, snijeg i kondenzacija su kao termiti koji će naći svaki otvor, pukotinu ili naprsnuće. Omogućite dobru ventilaciju da bi brodica bila suha i problem je riješen.

3. Trup
Sastružite dno brodice prije nego se potpuno osuši. Sasušena stvorenja koja su se naselila na dno s vremenom otvrdnu poput epoksija ako ih ne uklonite odmah nakon što je brodica izvađena iz vode. Potom začepite sve otvore, poput dovoda vode za hlađenje motora, transduktora i raznih ispusta. Skinite ventilacijske ispuste i vjetrolovke s palube i zamijenite ih pripijenim pokrovima. Time ćete spriječiti naseljavanje prljavštine, prašine i insekata u unutrašnjost brodice.

4. Zamijenite metalnu zaštitu
Uklonite i zamijenite sve cink protektore s dna trupa. Čak i ako izgledaju dobro, ipak to učinite. To je jeftino osiguranje s kojim vam se ne treba zamarati u proljeće. Zatim zamijenite cink u dizelskom vodenom sustavu. Ako niste sigurni gdje se nalazi, kontaktirajte proizvođača motora.

5. Provjera motora
Slijedite upute proizvođača vašeg motora za zimovanje, ili, slijedite ovih pet točaka:
• Ispustite vodu iz rashladnog sustava
• Ulijte svježe sredstvo za hlađenje u sustav vodenog hlađenja
• Promijenite ulje motora i uljni filter
• Posprejajte sredstvom za podmazivanje preko cijelog motora (*vidi nižu napomenu)
• Ušpricajte ulje u cijev za usis zraka da zaštitite klipove i cilindre

*Napomena: Pripazite da ne posprejate gumena crijeva i remenje – sredstva poput WD-40 uzrokuju omekšavanje gumenih dijelova.

6. Oznake upozorenja
Spriječite oštećenje motora u proljeće. Prije startanja motora treba izvaditi čep s ulaznog otvora vode za hlađenje. Markerom napišite dvije ceduljice upozorenja: NE PALITI MOTOR DOK SE NE SKINU ČEPOVI S USISA VODE. Jednu zalijepite na poklopac motora, a drugu kod ključa za startanje. Izbjegnite probleme ovim jednostavnim rješenjem.

7. Izvaditi i napuniti akumulatore
Izvadite servisni i startni akumulator s broda i spremite ih u suhu prostoriju. Spojite ih na punjač i punite svakog tjedna kako bi održali punim tijekom cijele zime. To jedino ne treba činiti ako brod ima solarni panel, jer tada će on preuzeti cikluse punjenja i pražnjenja akumulatora.

Odgovori