Podesite svoj brod da jedri gotovo sam i možete se kladiti da ste riješili tajnu koja zbunjuje oko 90% ljudi koji danas jedre. Ništa ne nadmašuje balans. Točka. To je tajna br. 1 za kvalitetno i brzo jedrenja ili krstarenja.

Ne trebate znati puno o teoriji jedrenja. Test ne može biti jednostavniji. Pružite kažiprst i srednji prst u udobnoj “ravnoj” formi iz ruke. Sada pokušajte kormilariti. Potreban je samo lagani pomak u jednom ili drugom smjeru. Ima li kakav problem?

Dodajte, smanjite, promijenite ili preraspodijelite jedra kako bi mogli upravljati kolom ili rudom pri 5 ili 35 čvora vjetra samo laganim dodirom ili s dva prsta. Zamislite da kolo ili rudo moraju biti toliko laki da bi čak i petogodišnjak bez problema mogao upravljati kormilom. Uspostavite ravnotežu prije nego počnete kormilariti. U svim uvjetima.

A to se apsolutno mora učiniti i prije spajanja bilo kakvog uređaja za samostalno upravljanje, tzv. autopilota. Vjerujte, možete zanemariti bilo koji post koji vidite na forumima jedrenja, a koji se odnosi na autopilotski uređaj koji ne funkcionira. Sasvim je sigurno da jedrilica pod jedrima nije bila izbalansirana.

70-tih godina, kada još nije bilo ove silne elektronike kakvu danas imamo, mnogi jedriličari su najbolju školu prošli s Monitor Windvane, mehaničkim autopilotskim napravama kojima nije bila potrebna struja za rad, već su djelovali pomoću senzora vjetra (vjetrene lopatice). Jedriličarima su te vjetrene lopatice, općenito, bile bolji učitelji od najboljih jedriličarskih instruktora na planeti. Jednostavno nisu tolerirale lijeno postupanje s jedrima.

Jer u dobivenim uputama za upotrebu, osnovno što je proizvođač naglasio je – balansirati brod s jedrima prije nego što se uključi autopilot. Ne nakon. Prije nego što se uključi autopilot ili bilo koji drugi uređaj za samostalno upravljanje. Zapamtite to sljedeći put kada u baru jedriličarskog kluba čujete nekoga kako psuje autopilot, koji ne radi dobro.

Odvojite vrijeme za balansiranje svoje jedrilice za lakše upravljanje kolom kormila, rudom, mehaničkim ili modernim automatskim pilotom. Jedrilica će vas nagraditi s većom brzinom i boljim performansama – gdje god se odlučili jedriti ili krstariti!

Izvor: Captain John’s Skipper Tips

 

Odgovori